Sněmovna rozhoduje o Kalouskově DPH, záleží na ČSSD

Eva Benešová
3. 3. 2009 14:40
Koalice je pro, poslanci ČSSD mají před hlasováním volnou ruku
V letních vedrech příjíždějí ke štěrkovně u Hlučína tisíce lidí z Ostravy, Opavy a okolí
V letních vedrech příjíždějí ke štěrkovně u Hlučína tisíce lidí z Ostravy, Opavy a okolí | Foto: Martin Popelář

Praha - Poslanci na mimořádné schůzi projednávají, zda umožní podnikatelům odečíst si DPH za nákup osobních automobilů.

Není ovšem vůbec jasné, zda jedno z vládních opatření takzvaného Národního protikrizového plánu projde. Část koaličních zákonodárců totiž chybí, rozhodující slovo tak bude mít opozice.

Šéf klubu ODS Petr Tluchoř spoléhá na to, že chybějící koaliční poslance opozice takzvaně vypáruje. "Pokud nás o to požádají, tak budeme párovat. Netýká se to ministrů, kteří se mohou svého mandátu poslance vzdát, pokud nestíhají," reagoval předseda klubu ČSSD Bohuslav Sobotka.

Vláda se tak bude muset spolehnout na několik týdnů starou dohodu se sociální demokracií o podpoře odpočtu DPH. "Naši poslanci mají volné hlasování, rozhodnutí je tedy pouze na nich," řekl Sobotka.

Sobotka: Odpočet je jen pro bohaté

Doplnil, že podle něho jde o kosmetické opatření, které na krizi nebude mít žádný vliv. "Vláda chce pouze napravit chybu ministra financí Miroslava Kalouska, který loni v prosinci slíbil odpočty, čímž se prodej malých vozů snížil ve srovnání s minulým rokem až o 37 procent," prohlásil Sobotka.

Kritiku si vláda odnesla i kvůli tomu, že výhodu budou mít pouze podnikatelé, a ne všichni. "Veřejnost to bude kritizovat, až zjistí, že podnikatelé si mohou kupovat auta za miliony a odečítat si z nich DPH. Pro zaměstnance neudělala vláda nic," dodal předseda poslanců ČSSD.

Mnohem větší vliv na prodej automobilů by podle něho mělo zavedení šrotovného, tedy zvýhodnění při koupi vozu, pokud bude současně vyřazeno starší auto. "V Německu se ukazuje, že to funguje," podotkl.

Kabinet Mirka Topolánka chce změnou pomoci podnikatelům, ale i celému automobilovému průmyslu. V současnosti si totiž mohou podnikatelé z daní odečíst DPH pouze za pořízení užitkových vozů.

Sazby DPH - ODS chce zvýšit, ČSSD snížit

Velké dohady se očekávají i u dalších pozměňovacích návrhů, které poslanci k zákonu "přihodili". Jedná se o návrh ČSSD na snížení nižší sazby DPH z 9 na 6 procent, návrh rebelujícího poslance Vlastimila Tlustého (ODS) na snížení vyšší sazby z 19 na 15 procent, ale i návrh jeho stranického kolegy Petra Plevy, který chce naopak zvýšit nižší sazbu z 9 na 15 procent.

"Návrh pana Plevy byl pouze symbolickým pošťouchnutím návrhu pana Tlustého. Klub ODS nepodpoří žádnou z úprav sazby daně z přidané hodnoty," řekl Tluchoř.

Sociální demokraté jsou připraveni podpořit svůj vlastní návrh na snížení nižší sazby DPH. Tlustého variantu nepodpoří. "Já jsem na takové situace zvyklý. Od svého návrhu ale neustoupím," prohlásil Tlustý. A dodal, že on zase nezvedne ruku pro návrh ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy