Sněmovna: Lidovci prvně roztrhli koalici

ves, čtk
8. 2. 2007 12:10
Praha - 100 na 100. Takový poměr dnes ve sněmovně neplatil. Vládní koalice byla poprvé nejednotná.
96:104 - takové bylo na chvíli rozložení sil ve sněmovně.
96:104 - takové bylo na chvíli rozložení sil ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Čtyři lidovci se postavili na stranu levice a hlasovali proti zákonu navrženému ODS, který měl usnadnit odvolávání ředitelů škol.

Své "ne" řekli ministr financí (a poslanec) Miroslav Kalousek, poslanci Libor Ambrozek, Ludvík Hovorka a Michaela Šojdrová.

Roztržka v koalici doutnala už včera, znovu kvůli školskému tématu. Lidovci nechtěli podpořit návrh ODS a zelených na odklad státních maturit. Poslanec Walter Bartoš je dokonce obvinil, že blokováním návrhu by porušili koaliční smlouvu.

Nakonec se ovšem nechali přesvědčit a ruku zvedli. Dnes tomu bylo jinak.

Sněmovna tak hned v prvním čtení zamítla návrh, který chtěl rozšířit výčet důvodů, pro které může zřizovatel odvolat ředitele školy. Pro zamítnutí byli sociální demokraté a komunisté a zmínění čtyři poslanci vládní KDU-ČSL.

Někteří kritici novely míní, že z ředitelů škol by se stali "rukojmí" zřizovatelů, tedy například obcí a krajů.

"Tento návrh je veskrze politický, protože uvědomme si, kdo dneska ovládá radnice, kdo ovládá kraje a jistě tato strana má kádrovou rezervu připravenou k tomu, aby vystřídala velmi kvalitní ředitele třeba z jiných politických stran," uvedla na adresu předlohy poslanců ODS sociální demokratka Vlasta Bohdalová.

65 let. Přestárlý ředitel?

Autoři novely tyto obavy odmítají.

"Zřizovatel nemá v současné době například možnost odvolat ředitele na základě posouzení kvality řízení školy, vzdělávacího klimatu školy, úrovně pracovněprávních vztahů ve škole, odpovídající míry spolupráce s rodičovskou veřejností," zdůvodnili svůj návrh v důvodové zprávě.

Walter Bartoš
Walter Bartoš | Foto: ODS

Na druhou stranu ale navrhovali vypustit ze zákona ustanovení, které umožňuje odvolat ředitele poté, co dosáhl 65 let.

Z hlediska zákoníku práce jde podle nich o diskriminující podmínku.

Novela měla také zrušit povinnost vypsat při výběru nového ředitele konkurzní řízení. Walter Bartoš z ODS ale uvedl, že od požadavku na zrušení konkurzů by byli autoři ochotni ustoupit.

 

Právě se děje

Další zprávy