Maturity dostaly šanci na odklad

Kateřina Eliášová
7. 2. 2007 19:25
Praha - Koaliční poslanci dnes poslali do druhého čtení návrh ODS a Zelených odložit jednotné maturitní zkoušky o dva roky.
Státní maturity? Termín je ve hvězdách.  -  Ilustrační foto.
Státní maturity? Termín je ve hvězdách. - Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Ještě včera byly maturity pro koalici "třaskavé" téma. Proti odkladu nahlas protestovali lidovci. Hrozila koaliční roztržka.

Autor návrhu, poslanec za ODS Walter Bartoš, lidovce obvinil, že nesouhlasem s odložením zkoušek porušují koaliční smlouvu.

Lidovci se nakonec nechali přemluvit, aby pro odklad hlasovali.

Lidovci ustoupili. Mají ale podmínku

Lidovci se nakonec nechali přemluvit, aby pro odklad hlasovali.

Autoři novely to přesto nebudou mít jednoduché. Prakticky to znamená, že návrh teď půjde do školského výboru. Tady poslance čeká nelehká debata. Autoři novely musejí návrh upravit tak, aby vyhovoval i nespokojeným lidovcům.

"Všechny politické strany ve sněmovně se teď budou muset sejít v rámci školského výboru a diskutovat o kompromisu, který bude přijatelný pro všechny," popisuje osud svého návrhu poslanec za ODS Walter Bartoš.

Lidovci se chtějí dobrat kompromisu. "Jsem připravena ke kompromisu pro odložení o jeden rok. Můžeme hovořit o tom, co všechno lze v zákoně zlepšit. Dva roky jsou ale moc," řekla šéfka poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Ministryně školství Dana Kuchtová /SZ/ kompromis připouští, ne však s lehkým srdcem. "Podle mě je jeden rok šibeniční, já se přikláním spíše ke dvěma letům," uvedla pro Aktuálně.cz Kuchtová.

Je však ochotna ustoupit.

Pokud by totiž poslanci nakonec ve druhém čtení návrh zamítli, nové jednotné maturity by začaly platit už příští rok. Kuchtová míní, že by to bylo vůči studentům středních škol ale i jejich rodičům nezodpovědné.

Proti odkladu hlasovala ČSSD a komunisté. Bojí se, že odložení nakonec nová podoba maturit úplně zapadne.

"Může to znamenat odložení na věčné časy," rozčiloval se v rozpravě k návrhu Pavel Kováčik /KSČM/.

ČSSD i ODS se musejí umoudřit

Lidovci také požadují, aby se o maturitách vedla věcná debata. Chtějí, aby ze svých návrhů slevila jak ODS, tak zelení - a konečně i sociální demokraté.

ČSSD není změnám nakloněna - ostatně pod taktovkou sociálně-demokratických ministrů se podoba nových maturit rodila.

"Máme už připravenou vlastní verzi. Jednotná zkouška z českého a cizího jazyka může být spuštěna už v roce 2008, odložení minimálně o rok či dva by se týkalo jen volitelné části zkoušky", řekl stínový ministr školství za ČSSD Jiří Havel.

Hlavním argumentem autorů návrhu odložit maturity o dva roky je, že státní zkoušky nejsou dostatečně připravené a v testech jsou chyby. Odkladem chtějí získat čas sporné pasáže dopilovat.

 

Právě se děje

Další zprávy