Slovenský parlament zmrazil pro rok 2010 platy politiků

olb
22. 10. 2009 15:06
Mzdy vysokých slovenských politiků se ani v příštím roce nezvýší
Bratislavský hrad.
Bratislavský hrad. | Foto: Pavol Urbi, Aktualne.sk

Bratislava - Platy vysokých slovenských politiků příští rok neporostou.

Tak zní dnešní rozhodnutí parlamentu po schválení návrhu na zmrazení výdělků, který v pozměňovacím návrhu k novele zákona o dani z příjmu předložila poslankyně nejsilnější vládní strany Smer-sociální demokracie Jana Laššáková.

Poslankyně svůj návrh odůvodnila hospodářskou krizí.

Kvůli krizi nevzrostly platy poslanců, ministrů a prezidenta ani letos, plénum Národní rady SR odsouhlasilo stejná pozměňující návrh už vloni. Platy vysokých slovenských politiků tedy procházejí stagnací už od roku 2008.

Podle původních informací měl stát na ponechání stávající výše mezd ušetřit asi 398 tisíc eur (asi 10,3 milionu korun). Základní plat poslance slovenského parlamentu vloni činil 2008 eur (asi 52 tisíc korun), zákonodárci k němu pobírají navíc vysoké takzvané paušální náhrady.

Základní plat premiéra s funkčním příplatkem byl 3754 eur (přes 97 tisíc korun) a plat prezidenta 8024 eur (asi 208 tisíc korun).

  

Narozdíl od platů politiků ve vysokých funkcích se mzdy státních a veřejných zaměstnanců v příštím roce mírně zvýší, a to o jedno procento. Reálně si ale zřejmě nepolepší, protože růst cen má být podle odhadů slovenského ministerstva financí i centrální banky rychlejší.

Letos mzdy úředníků stouply o více než čtyři procenta, pracovníkům ve veřejném sektoru pak o sedm procent.

 

 

Právě se děje

Další zprávy