Slib premiéra: Čunek ve vládě do Velikonoc? Ani náhodou

Sabina Slonková, Martina Macková
21. 3. 2008 16:30
Příští týden napoví, zda se lídr lidovců vrátí
Kdy se vrátí? A vrátí se vůbec?
Kdy se vrátí? A vrátí se vůbec? | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Tři týdny staré prohlášení premiéra Mirka Topolánka, že lídr lidovců Jiří Čunek se zpět ve vládním kabinetu objeví do Velikonoc, vzalo za své.

Kdy a zda vůbec se to skutečně stane, napoví až příští týden, kdy začne po operaci znovu úřadovat ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Právě on stojí v cestě Čunkovu návratu, protože po něm chce, aby veřejně doložil své majetkové poměry a rozptýlil tak pochyby o rodinném majetku.

Čtěte více: Jaké doklady žádá po Čunkovi Schwarzenberg?

A k tomu už Čunka podle informací Aktuálně.cz začal tlačit i premiér. Uvnitř ODS totiž sílí hlasy, že o Schwarzenberga nesmí vláda přijít. "Je to jeden z nejlepších ministrů, byla by škoda, aby kvůli Čunkovi odešel. Premiér musí najít nějaké řešení," uvedl člen vedení občanských demokratů.

Jestli mu vyhovím? Nepovím

Jiří Čunek však doposud Schwarzenbergovi požadované údaje o rodinném rozpočtu za uplynulé roky nedoložil. A jestli se k tomu vůbec chystá, není jasné.

"Uložili jsme si s panem ministrem bobříka mlčení a dodržíme ho," reagoval Čunek na otázky ohledně jednání se Schwarzenbergem včetně té, zda hodlá ministrovi požadované doklady dodat.

Šéf diplomacie nicméně v rozhovoru pro Aktuálně.cz znovu zopakoval, že na svých požadavcích trvá. "Uvidíme, s čím se ozve," uvedl ministr.

Návrat může trvat další týdny

Čunkův návrat do vlády tak i nadále hrozí přerůst ve větší vládní rošádu, která by v krajním případě mohla skončit až odchodem Strany zelených z kabinetu. Ministr zahraničí Schwarzenberg nominovaný za zelené již dříve potvrdil, že bez jasného očištění Jiřího Čunka vedle něj v jednom kabinetu sedět nebude. Podobně se vyjádřil i ministr školství Ondřej Liška.

Čtěte více: Pokud půjde Schwarzenberg, jdeme také

Patová situace nicméně může trvat i další týdny. Politici ODS sice dávají Topolánkovi najevo svoji nespokojenost se současným stavem, zatím na něj ale podle neoficiálních informací nehodlají vyvíjet extrémní tlak.

 

Právě se děje

Další zprávy