Šetřete ještě víc, přesvědčoval Janota ostatní ministry

Domácí ČTK Domácí, ČTK
30. 8. 2009 21:00
Neformální schůze vlády má přesvědčit ministry, aby šetřili
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda premiéra Jana Fischera dnes neformálně jednala o rozpočtu na příští rok, diskusi ale neuzavřela. Novinářům to po více než pětihodinové diskusi v pražské Kramářově vile řekl předseda vlády.

O výdajích jednotlivých rozpočtových kapitol bude podle Fischera vláda jednat hlavně v pondělí, dnes ministři diskutovali o návrzích ministra financí Eduarda Janoty na způsob snížení předpokládaného rekordního schodku 230 miliard korun na přibližně 165 či 170 miliardy

"My jsme se k té cestě obsahově, metodicky přiblížili. My víme, kudy jít, ale samozřejmě si klademe řadu otázek procesních. Kdy co předkládat parlamentu, jak na to jít a podobně. Nechte nás ještě chviličku pracovat," řekl Fischer po schůzce novinářům. Za strop pro rozpočtový schodek označil 230 miliard korun.

Ministr financí už při příchodu na dnešní jednání připomněl, že variantu změn zákonů, které by měly umožnit nižší schodek fakticky minulý týden odmítli předsedové obou největších stran, tedy ODS a ČSSD. Naznačil přitom, že návrhy změn zákonů by mohly být přílohou rozpočtu samotného.

Dvě miliardy pro učitele

Janota při příchodu na jednání připustil, že resorty při přípravě rozpočtu chtěly i další peníze, celkem 80 miliard korun. "Tady musí být můj přístup velmi, velmi přísný. Nemohu si dovolit další výdaje, které by šly nad rámec 230 miliard. V tomto smyslu nemohou očekávat moji podporu," podotkl ministr financí.

Například ministryně školství Miroslava Kopicová při příjezdu poznamenala, že by potřebovala nejméně dvě miliardy korun navíc. "Když dostaneme dvě miliardy, tak nesáháme učitelům na platy," řekla.

Právě vyjednávání s Kopicovou, se kterou se okolo 18:00 premiér Fischer a ministr financí Janota vydali jednat do zahrady vily, patřilo zřejmě k nejkomplikovanějším.

Také ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka připustil, že se bude snažit určité finance vybojovat. "Byl bych špatný ministr, kdybych na tuto možnost rezignoval," podotkl.

Konkrétní částku nechtěl uvést, ale peníze by prý potřeboval pro rodiny s dětmi, důchodce, zdravotně postižené, staré či handicapované. Chápe ale Janotův názor, že další peníze nejsou k dispozici. "Otázka sestavení rozpočtu je věcí kompromisu," podotkl ale.

Chceme jednat, říká Paroubek

ČSSD i ODS návrh státního rozpočtu vypracovaný kabinetem premiéra Jana Fischera neodmítají, nechtějí však před volbami přijímat žádné legislativní změny.

Návrh rozpočtu na příští rok musí vláda podle zákona projednat a schválit do 30. září. Protože se ale v říjnu uskuteční předčasné volby, bude muset nová vláda po volbách zřejmě předložit návrh nový.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek dříve řekl, že v otázce rozpočtu je třeba ctít kontinuitu a vycházet z Janotova návrhu, dnes ale přístup ministra odmítl jako chybný styl "ber nebo nech". Sociální demokraté jsou podle svého předsedy otevřeni k jednání, odmítají však zásadně jeden z Janotových legislativních návrhů - zvýšení nejnižší sazby DPH.

 

Právě se děje

Další zprávy