Schwarzenberg přirovnal jednání Zemana k nacistům

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 7. 2013 18:02
Exministrovi vadí jakým zpúsobem prezident využívá výklad ústavy
Karel Schwarzenberg s Milošem Zemanem v předvolební debatě
Karel Schwarzenberg s Milošem Zemanem v předvolební debatě | Foto: Ludvík Hradilek

Berlín/Vídeň - Postup prezidenta Miloše Zemana v české vládní krizi označil bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v nedělním vydání rakouského deníku Kleine Zeitung za pokus o převzetí moci.

Kritizoval v této souvislosti Zemanův formální výklad ústavy, který exministrovi podle listu připomíná někdejší využití výkladu ústavy k uchopení moci nacisty v Německu v roce 1933 a komunisty v Československu v roce 1948. Předseda TOP 09 je podle listu odhodlán bojovat všemi silami proti tomu, aby vláda Jiřího Rusnoka poté, co nezíská důvěru poslanců, vládla až do řádných voleb v příštím roce.

Instalování Rusnoka do funkce předsedy vlády proti vůli parlamentu je ze strany Zemana "saháním po moci", uvedl podle Kleine Zeitung Schwarzenberg. 

"Zeman je prvním prezidentem přímo zvoleným občany a myslí si, že mu to automaticky dává větší pravomoci. Tvrdí, že se přísně drží ústavy, není ale prý vázán jejími zvyklostmi," vylíčil exministr přístup Zemana, se kterým v lednu prohrál ve druhém kole prezidentských voleb.

"Tuto čistě formální interpretaci ústavy už v minulosti jednou využily různé vlády, aby se dostaly k veškeré moci: v lednu 1933 v Německu a v únoru 1948 v Československu," doplnil Schwarzenberg.

Mynář: Výroky jsou pro mě zklamáním

Zemanův kancléř Vratislav Mynář v neděli řekl, že Schwarzenbergovy výroky jsou pro něj zklamáním. Podle něj se Schwarzenbergovi neúspěchem v prezidentské volbě a ztrátou vládní funkce pravděpodobně rozbořil svět. "A jedině z toho snad pramení tyto záležitosti, které si myslím, že do slušného politického slovníku vůbec nepatří," řekl Mynář.

List Kleine Zeitung připomněl, že nový premiér Rusnok musí nyní do 30 dnů požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru, a i když ji nezíská - čemuž podle listu vše nasvědčuje -, bude moci "ze Zemanovy milosti" vládnout až do regulérních voleb v květnu příštího roku. S tím se ale prý pětasedmdesátiletý Schwarzenberg nehodlá smířit.

"Jako starší ročník, který zažil diktaturu, budu proti tomu bojovat všemi silami. Budeme bránit legalitu republiky v plném nasazení," prohlásil v rakouském listu nedávný šéf české diplomacie.

Na vyjádření exministra zahraničí reagoval místopředseda ČSSD Michal Hašek. "Srovnání současného politického vývoje v ČR s nástupem nacismu a komunismu je hrubým znevážením demokratické volby občanů ve svobodných prezidentských volbách," vzkázal Hašek a současně vyzval Schwarzenberga k omluvě. 

 

Právě se děje

Další zprávy