Schwarzenberg: Kosovo chceme uznat do 2. dubna

Red Dom
22. 3. 2008 12:21
Česko se chystá uznat nezávislost Kosova
Další ministři seděli v první řadě v Lucerně - Karel Schwarzenberg, Martin Bursík a Alexandr Vondra.
Další ministři seděli v první řadě v Lucerně - Karel Schwarzenberg, Martin Bursík a Alexandr Vondra. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg předloží vládě návrh na uznání samostatného Kosova v přespříštím týdnu. Rád by české uznání státní nezávislosti Kosova stihl do summitu NATO, který začíná 2. dubna v Bukurešti.

"Zajisté to budu předkládat, ale přespříští týden, protože ten další je z jednání vlády omluvena polovina ministrů a to by pak nemělo smysl. Jde o závažnou věc," řekl v pátek na dotaz deníku Právo.

Je podle něj otázkou názoru, zda kosovská vláda splňuje podmínky na předání moci do rukou kosovských úřadů.

"Prozatím musíme říci, že se albánská vláda chová celkem rozumně, to musím přiznat. Zatím více blbli naši srbští přátelé a Albánci se chovali slušně. Když to takto bude pokračovat, tak nám to umožní být více nápomocní," prohlásil ministr.

Právě plněním závazků kosovské vlády - například ochranou srbské menšiny - podmiňoval český ministr zahraničí uznání Kosova.

Kosovo vyhlásilo jednostrannou nezávislost na Srbsku 17. února. Prozatím ho jako samostatný stát uznalo přes třicet zemí, včetně například Spojených států, Velké Británie, Francie nebo Německa. Ostře proti se staví Rusko, spojenec Srbska. Nezávislost Kosova odmítají uznat také například Slováci.

Klaus a ČSSD proti

Proti uznání nezávislosti Kosova je prezident Václav Klaus. Označil to za nebezpečný precedens. "Otevřeli jsme Pandořinu skříňku, která může mít neblahé důsledky. Není to izolovaná věc, která se vyřeší na tomto kousíčku Balkánu," řekl při nedávné návštěvě Slovenska.

Proti jsou také komunisté a ČSSD, která považuje uznání Kosova nyní za předčasné.

 

Právě se děje

Další zprávy