Sbohem, superhrubá mzdo, slibuje vláda

Petr Holub, Kateřina Eliášová
4. 8. 2010 6:45
Kabinet Petra Nečase chystá sjednotit základy jednotlivých veřejných odvodů
Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda Petra Nečase sepsala programové prohlášení, vyšla přitom z koaliční smlouvy.

Vládní dokument se neomezuje pouze na výčet úsporných kroků. Signalizuje, že ministr financí Miroslav Kalousek hodlá definitivně dokončit daňovou reformu, kterou zahájil před třemi lety.

Reforma přinese konec superhrubé mzdy, již zavedla Topolánkova vláda.

Cílem bylo hlavně zprůhlednění mzdových nákladů. Oproti dřívějšku se měli zaměstnanci dozvědět, na kolik svého zaměstnavatele skutečně přijdou, respektive že ze své mzdy odvádějí státu mnohem více, než si dosud mysleli.

Foto: Ludvík Hradilek
DOKUMENT: Projděte si kompletní znění návrhu Programového prohlášení vlády

Daně budou jednodušší

Program začíná všem srozumitelným heslem: "Krize dala jasně najevo, že žití na dluh není trvale možné nejen v rodině, ale ani v rozsahu států." Bude se tedy šetřit, ale na rozdíl od koaliční smlouvy má program větší ambice než záchranu.

Opět se od základu změní způsob, kterým stát vybírá daně z příjmu.

Daňové přiznání má být jednodušší a zároveň se odstraní zásadní chyby reformy, kterou prosazoval ministr financí Miroslav Kalousek už v minulé vládě. V první řadě bude zrušena superhrubá mzda a zvýhodněné sazby pojistného pro živnostníky.

Klíčové změny skrývá odstavec, který se nevyskytuje v koaliční smlouvě. Na první přečtení zní neurčitě: "Dojde ke sjednocení základů jednotlivých veřejných odvodů a odstranění drtivé většiny stávajících daňových výjimek z důvodu rovného přístupu ke všem poplatníkům. Sjednocení základů nezvýší celkovou odvodovou zátěž OSVČ."

Ovšem "sjednocení základů" je možné jenom zrušením tzv. superhrubé mzdy.

Zbytečně složité

Superhrubá mzda je součtem hrubé mzdy a částky, kterou platí podnikatel za zaměstnance na sociální a zdravotní pojištění. Jako český unikát byla zavedena v roce 2008 a slouží jako základ daně z příjmu.

Co čekat od Nečasovy vlády

  • nižší sociální dávky a platy
  • každému důchod, jaký si zaplatí
  • připojištění za lepší zdravotní péči
  • školné
  • průhledné veřejné zakázky

Základem pro sociální a zdravotní pojistné ovšem zůstává obyčejná hrubá mzda. Dvoukolejnost může odstranit pouze návrat před rok 2008, kdy se také daň z příjmu vypočte z hrubé mzdy.

Vláda se chystá do roku 2012 odstranit další chybu minulé reformy. Tehdy byla zavedena jednotná sazba daně z příjmů a zároveň stropy pojistného na čtyřnásobku hrubé mzdy (stropy se letos přechodně zvýšily na šestinásobek). Protože se daň z příjmu odvádí také z pojistného, tak se za příjmy nad pojistnými stropy platí nižší daňová sazba, než za nižší výdělky.

Tato "daňová regrese" může být odstraněna zavedením druhé daňové sazby za vyšší výdělky, anebo již zmíněným zrušením superhrubé mzdy jako základu pro daň z příjmu.

Vyšší základ živnostníkům

Český daňový systém ovšem zná už do počátku devadesátých let další daňový základ. Živnostníci (OSVČ) mají pro sociální a zdravotní pojistné poloviční základ oproti zaměstnancům. Tuto zvláštnost dlouhodobě kritizuje Světová banka jako návod k daňovým únikům a vláda Petra Nečase ji hodlá podle zmíněného odstavce zrušit.

Zvýšením základu pojistného pro živnostníky se přitom nemají zvýšit jejich daňové povinnosti. Toho se dá dosáhnout dvojím způsobem. Vláda může opět jít netradiční cestou a určit speciální sazby pojistného pro živnostníky. Druhou možností je opět návrat před rok 2008, kdy živnostníci odečítali pojistné od daňového základu.

Nižší stropy pro penze

Úpravou reformy z roku 2008 bude i další novinka, kterou se vládní program liší od měsíc staré koaliční smlouvy. Plány na penzijní reformu zůstávají stejně neurčité a omezuje se na jedinou větu: "Vláda bude respektovat závěry Bezděkovy komise v co největší možné míře." Program však dodává, že ještě před skutečnou reformou proběhnou dílčí úpravy.

Ústavní soud rozhodl, že do října 2011 musí vláda upravit současný systém tak, aby výše důchodů víc odpovídala částce, kterou zaměstnanec či živnostník do systému odvedl. Nové důchody se proto budou od příštího roku počítat jinak a v každém případě se sníží strop pro pojistné.

 

Právě se děje

Další zprávy