Sbírka pro Romy nebude.Odmítli ji

Red DOM, čtk
23. 2. 2007 12:17
Praha - Sbírka na pomoc Romům vystěhovaným ze Vsetína, kterou iniciovala ministryně Džamila Stehlíková, se nekoná. Vystěhovaní Romové tuto finanční pomoc odmítli.
Foto: Ludvík Hradilek

Vystěhované rodiny sice zájem ministryně ocenily, ale nabízené peníze odmítly. V dopise Stehlíkové oznámily, že se snaží své bydlení opravovat sami. Uvedly, že děti chodí do školky a jeden muž si i přes velkou nezaměstnanost v regionu našel práci.

Podle ministryně uvedené skutečnosti dokládají, že vystěhované romské rodiny nejsou nepřizpůsobivé. Míní, že tento fakt by měl být pobídkou pro politiky, aby problémy řešili na místě a "neznásobovali je vývozem do jiných lokalit".

Odsunutí Romové: Chceme zpět do Vsetína!

Podle některých aktivistů si vystěhovaní Romové přejí hlavně to, aby se mohli vrátit zpět do Vsetína. Podobně se nedávno vyjádřil i náměstek ministryně Pavel Hříbek. Některé rodiny prý již usilují o to, aby se mohly z půjček od města vyvázat a domy nemusely 20 let splácet.

Vsetín, v jehož čele tehdy stál nynější vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL), vystěhoval Romy ze zchátralého pavlačového domu v centru loni v říjnu. Část rodin skončila v rozpadlých domech na Jesenicku a Prostějovsku, mají je Vsetínu splácet.

Nejmladší deportovaný do Vidnavy, při odsunu mu byl měsíc
Nejmladší deportovaný do Vidnavy, při odsunu mu byl měsíc | Foto: Ludvík Hradilek

Kalousek by přispěl, Čunek ne

Stehlíková původně chtěla pro Romy dotaci 1,5 milionu korun na opravy. Státní peníze ale nelze na soukromý majetek použít. Pak ministryně plánovala sbírku. Za vystěhování Romů Čunka ostře kritizovala, řešení prý přesunul na bedra jiné samosprávy. Vicepremiér jí vzkázal, že problému nerozumí. Oba ale tvrdili, že mezi nimi žádný spor není.

Peníze do sbírky původně přislíbil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Na každou rodinu chtěl věnovat 10.000 korun. Stejně chtěla přispět i Stehlíková.

Peníze od dárců hodlá nyní nasměrovat na konto "Dobra nikdy není dost" Výboru dobré vůle. Z něj pak mohou podporu v grantovém řízení získat potřební i organizace, které jim pomáhají. Čunek ve středu řekl, že do plánované sbírky pro romské rodiny nepřispěje. Dodal ale, že pokud by měla jasně stanovená pravidla, peníze by věnoval.

 

Právě se děje

Další zprávy