Čunek: Romové už na opravy dostali

Martina Macková, Veronika Suchá, čtk
21. 2. 2007 12:55
Praha - Džamila Stehlíková shání Romům peníze na opravy domů, Jiří Čunek je zásadně proti. Rodiny už podle něj peníze dostaly.
O ně se ministři přou. Rodiny vystěhované na Jesenicko.
O ně se ministři přou. Rodiny vystěhované na Jesenicko. | Foto: Ludvík Hradilek

Získaly je prý v půjčkách, za které byly domy pořízeny a které mají nyní Romové městu 20 let splácet.

"Pokud si myslíte, že je mezi mnou a paní ministryní nějaký krvelačný boj, tak ne," řekl ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek na dnešní tiskové konferenci. Později připustil, že koncepční spor ale ve vládě panuje.

"S panem Čunkem vedeme dialog, komunikace s ministerstvem je dobrá," řekla Aktuálně.cz ministryně zodpovědná za národnostní menšiny Džamila Stehlíková (SZ). Ta se rozhodla uspořádat pro Romy vystěhované ze Vsetína na Jesenicko sbírku u olomoucké katolické charity.

"Já do sbírky přispěji, ale jedině, když budou stanovené jasné podmínky. My dáme pět korun, oni dají pět korun," řekl Čunek. Na tiskové konferenci se většinou vyhýbal slovu Romové. Říkal oni či tito lidé.

Původní plán ministryně, že by na opravu domů v Jeseníkách, kam bylo několik romských rodin vystěhováno, přispělo Čunovo ministerstvo pro místní rozvoj je nejspíš nereálný.

Peníze? Od nás ne

"Není to legislativně možné. Navíc ministerstvo nic nedá, protože já to nechci," řekl Čunek rezolutně. "Jiní lidé žijí v podobných podmínkách, své domy si musejí opravovat sami."

Podle Čunka nelze Romy, kteří mají problémy, dotovat bez jasných přísných podmínek. Takové stanovili v kontejnerových domech, kam Vsetín vystěhoval neplatiče nájemného z pavlačového domu v centru města, za jejich porušení je jednoduchý postih: vystěhování.

"Jeďte se tam podívat, všude je čisto," řekl předseda lidovců. "Oni nejou zlí lidé, to vůbec ne. Vidí ale jen na konec dnešního dne, dál ne." 

Čunkův postoj k Romům se jeho kolegyni z vlády nelíbí. O víkendovém sjezdu své strany přirovnala vystěhování vsetínských Romů k poválečnému odsunu sudetských Němců.

O způsobu pomoci ale sama váhá. "Kritici mohou mít pravdu, když říkají, že by se to nemělo platit ze státních peněz. I naše Strana zelených je proti posílání poslaneckých dotací "domů" ze státního rozpočtu," míní Stehlíková.

Stát či nadace ale nebudou posílat tisíce přímo rodinám. Peníze, které ministryně sežene, by měly dostat obce.

Ozval se Výbor dobré vůle

Ministryně totiž plánuje, že právě místní samosprávy pomohou novým obyvatelům s opravami. Podle informací Aktuálně.cz už se k projektu přihlásila první nadace, která přispěje. Bude to Výbor dobré vůle.

"Zatím nevíme, jakou částkou, ale dohodli jsme se," řekla Aktuálně.cz Stehlíková.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V případě rodin, které vsetínská radnice vystěhovala do domů na Jesenicku, ministryně plánuje opravy nemovitostí, které jsou podle jejich zjištění neobyvatelné. Rodinu, které bydlí v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku, by ale ráda přestěhovala.

Kam? Opět na Jesenicko. Nemovitost už vytipovalo občanské sdružení.

"Jejich dům není opravitelný a jeho hodnota je pouze v pozemku. Naštěstí ještě nebyla podepsaná smlouva, takže nabídneme rodině náhradní bydlení. Vysvětlíme jim vše, ale nakonec to musí být jejich svobodné rozhodnutí," míní.

"Budou platit hypotéky jako každý jiný," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy