Rozhodnuto:Velikonoce bez kampaně.K urnám co nejpozději

Domácí Domácí
5. 2. 2010 12:50
Původně měly být volby už loni v říjnu. Zarazil je však Ústavní soud
Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus | Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus vyhlásil termín voleb do Poslanecké sněmovny. Češi budou složení dolní komory parlamentu vybírat 28. a 29. května.

O řádném termínu voleb vedli politici začátkem roku obšírnou diskusi. Představitelé dvou nejsilnějších stran - ODS a ČSSD - upřednostňovali termín začátkem května. Prezident ale nakonec vybral ten nejzazší termín.

"Termín voleb jsem zvolil co nejblíže ke konci volebního období dosavadní Poslanecké sněmovny, abych předešel spekulacím, že jinak nastavený termín může být pro některé politické subjekty výhodný či naopak nevýhodný a abych nekrátil poslancům jejich volební období," vysvětlil.

Velikonoce bez kampaně, raduje se Svoboda

"Máme to už tak rozplánované," reagoval dnes na oznámení předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Asi bychom dávali přednost nějakému jinému termínu, ale tak to je. Nemá smysl o tom příliš uvažovat. Pro sociální demokracii to není žádný problém," dodal.

"Respektujeme svobodné rozhodnutí prezidenta, zúčastníme se," zavtipkoval předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. "Možná pro tuhle zemi by bylo lépe termín vlády, která nemá standardní politický mandát, neprodlužovat."

Z KDU-ČSL zaznívají po prezidentově oznámení hlasy spokojenosti. "Je to správně. Datum odpovídá délce mandátu," pochvaloval si prezidentovo rozhodnutí lidovecký předseda Cyril Svoboda. "Budeme mít Velikonoce, které nebudou tak ovlivněny kampaní, a jeden týden sem nebo jeden týden tam nehraje roli."

"Pan prezident neměl žádný důvod po tom, co Ústavní soud situaci zkomplikoval a oddálil ta skutečná řešení té složité situace krizového vývoje ekonomiky, zkrátit termín voleb o týden či o dva," souhlasí s datem předseda komunistů Vojtěch Filip.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se na termín voleb dívá pragmaticky. "Pro chudou politickou stranu je lepší, když si může reklamní plochy nasmlouvat jen jeden měsíc. Tak z tohohle hlediska je to teoreticky výhodnější. Ale že by to byl ten důvod, proč bych horoval pro ten či onen termín, to ne."

Šéf Strany zelených Ondřej Liška deníku Aktuálně.cz řekl, že nemají s termínem problém. "Ta nejlepší zpráva pro občany je, že se budou konečně konat."

Loni plány zarazil Ústavní soud, pak Paroubek

Liška tak narážel na fakt, že poté, co levice loni v březnu svrhla vládu Mirka Topolánka (ODS), se měly volby konat v říjnu. Ústavní soud však jejich přípravy v půli září zarazil z podnětu nezařazeného poslance Miloše Melčáka.

Poslanci narychlo přijali změnu Ústavy tak, aby se sněmovna mohla rozpustit v souladu s jejím zněním. Pár hodin po nich změnám požehnal Senát, ještě o víkendu je podepsal prezident a kontrasignoval premiér.

Volbám z kraje listopadu, na kterých se zástupci stran dohodli, nestálo nic v cestě. A to až do úterka 15. září, kdy přišla sociální demokracie s oznámením, že dohody ruší a volby chce v řádném termínu.

 

Právě se děje

Další zprávy