Roithová oficiálně kandiduje na prezidentku republiky

ČTK ČTK
29. 10. 2012 10:57
Oficiální kandidaturu už podali příznivci Jana Fischera či poslanci a senátoři ODS
Zuzana Roithová.
Zuzana Roithová. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová v pondělí na ministerstvu vnitra oficiálně podala kandidaturu na prezidentku.

Podpořila ji petice s podpisy asi 81 000 lidí, řekla Roithová.

Čestné funkce navrhujícího občana se ujal filozof a bývalý ministr školství Jan Sokol. Sám v roce 2003 neúspěšně usiloval o pozici hlavy státu proti Václavu Klausovi.

Roithová bude v kampani před lednovou volbou pokračovat. "Teď bude intenzivnější než předtím. A budu také čekat na oznámení o správnosti všech těch podpisů," uvedla Roithová, které průzkumy zatím nedávají velké šance na úspěch.

Oficiální kandidaturu už podali také příznivci jednoho z favoritů volby, expremiéra Jana Fischera, či poslanci a senátoři ODS, kteří nominovali místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku. Ve středu hodlá registraci podat někdejší ministr Vladimír Dlouhý.

Příští pondělí se k tomu chystá umělec Vladimír Franz. Ten už v pátek na svých stránkách na Facebooku zveřejnil, že se 49 411 podpisy zastavuje počítadlo a konečné číslo zveřejní až 5. listopadu.

Koho byste zvolili prezidentem republiky?

O křeslo hlavy státu se ucházejí dále někdejší premiér Miloš Zeman, jehož nominovala Strana práv občanů - Zemanovci, předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg či místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.

Předání kandidátních listin znamená, že uchazeč dokázal získat nejméně 50 000 podpisů na podpůrnou petici, která je pro jeho registraci nutná. Nepotřebují ji ti, které navrhne 20 poslanců nebo deset senátorů.

Lidé si z těch, kteří splní podmínky, budou hlavu státu poprvé vybírat v přímé volbě. V minulosti to dělal Parlament.

 

Právě se děje

Další zprávy