Renta za medaile nebude, Plocův zákon neuspěl

Martina Macková
13. 6. 2007 10:06
Snaha bývalého skokana vyšla naprázdno
Pavel Ploc na předvolebním mítinku v Liberci
Pavel Ploc na předvolebním mítinku v Liberci | Foto: Ludvík Hradilek

Praha  - Česko nebude platit úspěšným olympionikům doživotní renty. Poslanci zákon, který by to umožňoval, zamítli.

Normu předložil také bývalý medailista z olympiády skokan na lyžích Pavel Ploc, dnes poslanec za ČSSD. Původní předloha umožňovala, aby rentu získal také on. Autoři však tvrdili, že chtějí vyřešit zoufalou situaci asi stovky důchodců, bývalých sportovců, kteří žijí ve špatných podmínkách.

I když zákon politici ve výborech částečně pozměnili, konkrétní jména se do něj nedostala a stále by renta mohla být zneužitelná. Koaliční poslanci se nakonec postavili proti němu.

Pro zamítnutí bylo 88 poslanců, proti 62. Zatímco koalice hlasovala jednotně a opoziční ČSSD byla pro schválení zákona, komunističtí poslanci se většinou zdrželi hlasování, stejně jako Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Koaličním poslancům se nelíbí, že norma preferuje jednu skupinu obyvatel. Otvíráme tím Pandořinu skříňku. Musí to řešit resort školství, ne zákon a renta k důchodu. Když pomoci, tak naprosto konkrétním lidem, takové argumenty zazněly v diskusi.

Ploc chce rentu pro olympioniky - ČTĚTE ZDE

Přestože autoři zákona tvrdili, že se zákon týká pouze 105 "sociálně nejslabších" olympijských důchodců, teoreticky by totiž jejich počet mohl lehce vzrůst. A do počtu by se i po změnách mohli zařadit i movití "mladíci".

Stín rakouského skokana na lyžích Andrease Koflera dopadá na olympijské kruhy.
Stín rakouského skokana na lyžích Andrease Koflera dopadá na olympijské kruhy. | Foto: Reuters

Třeba poslanec Pavel Ploc nebo movití tenisté porevoluční éry jako například Jana Novotná. Kdyby se z nich do roka stali invalidé a zákon platil, doživotní příplatek by mohli také získat.

Zákon byl napsán tak, že by nárok vznikl v den, kdy začne platit, což by mohlo být až v lednu 2008. Zákon navíc nezohledňoval majetek sportovců, ale jen výši jejich důchodu.

Plocův zákon se mění - ČTĚTE ZDE

"Ano, jejich počet by se mohl takto zvýšit. Ale datum platnosti nebyl můj návrh, ale návrh výboru," připustil již dříve na dotaz Aktuálně.cz spoluautor poslanec Karel Šplíchal (ČSSD).

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy