Plocův zákon pro olympioniky se mění, nemá ale vyhráno

Martina Macková
16. 5. 2007 16:03
Rentu by mohl stále teoreticky získat i sám skokan
Pavel Ploc
Pavel Ploc | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci se rozhodli částečně změnit zákon, který přiznává doživotní rentu úspěšným českým olympionikům.

Přesto nemá norma, s níž přišel poslanec a olympijský medailista ve skoku na lyžích Pavel Ploc, ve sněmovně zajištěnu podporu. Po změnách v rozpočtovém výboru pro ni nakonec nehlasoval jeden z autorů zákona Petr Bratský z ODS. Koaličním poslancům se nelíbí, že norma preferuje jednu skupinu obyvatel.

Otvíráme tím Pandořinu skříňku. Musí to řešit resort školství, ne zákon a renta k důchodu. Když pomoci, tak naprosto konkrétním lidem, takové argumenty zazněly v diskusi na výboru.

Jen dorovnat mzdu

Poslanci poukazovali na to, že zákon se týká jen olympioniků a ne mistrů světa, nebo také na to, že velmi nízké důchody některých olympioniků mohou být u některých důsledkem jejich "ne příliš" úspěšného podnikání po roce 1989, kdy odváděli státu minimum na daních a z uváděných příjmů se jim pak důchod počítal.

Nárok na dávku už nyní poslanci zpřísnili. Omezili nárok na příspěvek jen na reprezentanty, kteří získali olympijskou medaili v období od 28. října 1918 do konce roku 1992. Lidé, kteří žádají, by také už nesměli mít částečný invalidní důchod, ale plný invalidní nebo řádný. A žádné jiné příjmy.

Olympionici, kteří kritéria splní, také nedostanou dvacet tisíc korun k důchodu, ale stát by jim důchod pouze dorovnal do výše průměrné mzdy.

Rentiérů může přibýt

Přestože autoři zákona tvrdí, že se zákon týká pouze 105 "sociálně nejslabších" olympijských důchodců, teoreticky by jejich počet mohl lehce vzrůst. A do počtu by se i po změnách mohli zařadit i movití "mladíci".

Třeba poslanec Pavel Ploc nebo movití tenisté porevoluční éry jako například Jana Novotná. Kdyby se z nich do roka stali invalidé a zákon platil, doživotní příplatek by mohli také získat.

Nárok vzniká v den, kdy zákon začne platit, což by mohlo být až v lednu 2008, jak je právě nyní v návrhu.

Zákon totiž navíc nezohledňuje majetek sportovců, ale jen výši jejich důchodu.

"Ano, jejich počet by se mohl takto zvýšit. Ale datum platnosti nebyl můj návrh, ale návrh výboru," řekl Aktuálně.cz spoluautor poslanec Karel Šplíchal (ČSSD).

 

Právě se děje

Další zprávy