Ředitelé škol nebudou muset podávat majetková přiznání

Domácí Domácí
11. 9. 2009 15:45
Poslanci na své poslední schůzi ředitelům tuto povinnost zrušili
Máte posledních pět minut k dokončení testu.
Máte posledních pět minut k dokončení testu. | Foto: Jan Langer

Praha - Ředitelé škol nebudou muset podávat majetková přiznání. Poslanci na své zřejmě poslední předvolební schůzi schválili novelu, která je této povinnosti zprostila.

Do výčtu státních zaměstnanců se šéfové škol dostali s novelou zákona o střetu zájmů loni na jaře. Letos do konce června tak museli poprvé odevzdávat formuláře s výčtem svého majetku. Hospodaří totiž s veřejnými penězi, argumentovali zákonodárci.

Ministr školství Ondřej Liška se pokusil vyjednat jim výjimku, ale neuspěl. Jeho novelu odmítl Senát s tím, že ředitele zvýhodňuje oproti jiným zaměstnancům státu. Senátoři poslali do sněmovny vlastní návrh, který přísná pravidla uplatňoval pouze na zákonodárce, členy vlády a šéfy velkých úřadů.

Poslanci ale dnes tento návrh odmítli a ze zákona vyjmuli pouze ředitele škol.

Nulová kontrola

Ředitelé tak museli svůj majetek přiznávat pouze jednou.

Úředníci ministerstva školství, kteří přiznání přijímali, je pak umisťovali na webové stránky. To, jestli některý z ředitelů přece jen není ve střetu zájmů, ale nikdo nekontroloval.

"My to nečteme, zkontrolujeme jen základní údaje z přední strany. To znamená jméno a identifikační číslo školy. Další údaje vlastně ani jak zkontrolovat nemáme. To musí udělat veřejnost na internetu," popsala deníku Aktuálně.cz postup jedna z úřednic.

Do registru na internetu smí nahlížet každý, kdo by měl podezření na případný střet zájmů. Stačí, když vyplní písemnou žádost. Ministerstvo školství pak žadateli pošle přístupový kód.

 

Právě se děje

Další zprávy