Rebelové z ODS pustí církevní restituce dál

Kateřina Eliášová a Martina Macková
29. 4. 2008 15:55
Ve druhém čtení však chystají změny

Praha - Vyrovnání s církvemi, které dnes projedná sněmovna, podpoří všichni poslanci za ODS. Ruku zvednou pro i ti, kteří mají k návrhu zákona výhrady a kteří hrozili, že jej nepustí ani do druhého čtení.

Na jednání poslaneckého klubu všichni kritikové slíbili, že zákon v prvním hlasování podpoří. Ve druhém čtení jej ale bude chtít ODS změnit.

Vlastimil Tlustý, největší kritik církevních restitucí, se dnes po jednání klubu odmítl vyjádřit. Podle informací Aktuálně.cz se  dopoledne sešel s ministrem kultury Václavem Jehličkou. Tématem byly právě církevní restituce.

Katedrálu za to

Dva pozměňovací návrh připraví poslankyně Miroslava Němcová. V jednom z nich bude požadovat, aby Svatovítská katedrála patřila navždy státu.

"Já chci připravit pozměňovací návrh, podle něhož by měla zůstat Svatovítská katedrála v majetku státu tak, jak je tomu dosud, a aby byla spravována společně s katolickou církví, tak jak je tomu dosud," řekla Němcová.

Zahrnout řešení sv. Víta do církevního zákona navrhli už před týdnem sociální demokraté.

Čtěte také: ČSSD chce při vyrovnání s církvemi řešit i sv. Víta

Další opoziční strana, KSČM, má stejný názor. Zákon ale opozice, která už začala jednat s církvemi o svých návrzích, nepodpoří.

Čtěte také: Církve nemusí mít nárok na majetek, tvrdí KSČM

Zítra přitom pokračuje soud mezi státem a katolickou církví, který se týká nejznámější katedrály. "Kdyby byl zákon přijat, jak ho ministerstvo sepsalo, stát by musel církvi katedrálu vydat, kdyby o ni požádala. Zákon by to měl vyřešit jinak," upozorňuje expert KSČM na otázky církví poslanec Vladimír Koníček.

Splácet chceme kratší dobu

Druhý návrh ODS se týká doby, po niž má stát splácet církvím finanční náhrady. Vládní návrh předpokládá, že by stát splácel 83 miliard korun šedesát let s úrokem, celková částka by se tak vyšplhala na 270 miliard.

To například jeden z "rebelů" Vlastimil Tlustý označil v pátek za zadlužování pravnoučat.

"Bylo by možné najít jiný ekonomický model na zkrácení té lhůty, takto připravím pozměňovací návrh," oznámila Němcová.

ČSSD navrhuje vyplatit církve do tři let z výnosů z privatizace, to se podle informací Aktuálně.cz zamlouvá i některým poslancům z ODS.

Půjde to rychleji? 

Podporu pro oba návrhy bude ODS hledat jak u koaličních partnerů, tak u církví.

"Budeme diskutovat, jsme ochotni ke kompromisu, který se týká doby splácení dluhu. Čím bude doba kratší, tím bude větší jistota pro obě strany," řekla poslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Šojdrová dohodu podmiňuje tím, že změny bude nutné diskutovat především s církvemi. Připustila, že by bylo vhodné najít podporu pro zákon i mezi opozičními poslanci. "Jde nám o přijetí zákona," říká. Odmítá ale právní analýzu ČSSD, že všechen majetek, o kterém se diskutuje, církvím nepatřil.

Čtěte také: Právníci: Stát církvím nabízí miliardy, které jí nepatří

"To naprosto odmítám. Církve vždy hospodařily s majetkem, získávaly jej od dárců, to je nepřijatelné," dodala¨.

 

Právě se děje

Další zprávy