Církve nemusí mít nárok na majetek, tvrdí KSČM

Martina Macková
24. 4. 2008 13:35
Komunisté: Nároky by se měly znovu spočítat

Praha - Komunisté nechtějí církvím vracet některý majetek vůbec. Míní, že podle některých právnických studií na něj nemají vlastně ani právo.

Obě opoziční strany tento týden zveřejnily, jak by ony řešily oddělení státu a církví.

Vládní návrh zákona, podle něhož bude stát po šedesát let splácet částku 83 miliard korun úročenou sazbou 4,85 procenta, má sněmovna projednávat příští týden. ČSSD ani KSČM pro něj ruce nechtějí zvednout.

Sociální demokraté zveřejnili deset námitek, které proti koaličnímu řešení mají.

Čtěte také:

Nebyl to majetek církví

KSČM dnes oznámila, že zákon také nepodpoří. Vadí jí, že zákon jde i před rok 1948.

"Tak, jak je napsán, do doby nesvobody počítá i období první republiky i první poválečná léta. Není možné mluvit o křivdách a nemít vyjasněnou podstatu," řekl expetr strany na církevní majetek poslanec Vladimír Koníček.

KSČM se opírá i o právní výklad, který ještě před první pozemkovou reformou udělal profesor Hobza z Karlovy Univerzity v roce 1919.

"Církevní majetek je zvláštní druh veřejného jmění ve státě, jimž volně disponuje stát - dosud ve prospěch kultových účelů. Tento majetek se vytvořil na základě světských předpisů, je spravován v prvním řadě podle státních zákonů a nařízení, je podřízen úplně státní výsosti a může být kdykoliv státním zákonem určen pro jiné státní účely," uvádí se v dokumentu. "Nelze mluvit o konfiskaci tzv. církevního majetku, nýbrž o určení pro jiný státní účel."

Pavel Kováčik (vlevo) a Vladimír Koníček (na středu) a komunistická debata.
Pavel Kováčik (vlevo) a Vladimír Koníček (na středu) a komunistická debata. | Foto: Ludvík Hradilek

Podle tohoto výkladu by se stát dokonce ani nemusel s církvemi vyrovnávat, protože majetek - o který jde, nikdy nevlastnily.

 "Vždy to byl majetek panovníků a pak patřil státu. Církve jej jenom spravovaly. Ne vše, co se nyní uvádí, že je církevní majetek, muselo patřit nutně církvi," řekl Aktuálně.cz Koníček (KSČM). Podle něj měly církve v roce 1948 pouze 5 tisíc hektarů půdy.

"Určitě se děly v minulosti věci, které se stát neměly. Ale původní záměr Masaryka o záboru církevního majetku se v některých případech po roce 1948 jen dokončoval. Není to nic, co by si vymysleli komunisté," míní poslanec.

Odluku ano, ale lépe spočítat

Komunisté se nechtějí církvím "vracet", ale  "narovnat" vztahy. Konkrétně by si to představovali i tak, že by se znovu přepočítala výsledná částka náhrady - 83 miliard korun, ke které dospěla vládní komise se zástupci církví.

"Mělo by se započítat i to, že stát celých 60 let zabezpečoval církve a platil kněží," soudí Koníček, který tvrdí, že se mu nepodařilo zjistit, jak vlastně komise a vláda došla k celkové částce. "Nejsou žádné podklady, odhady, nikdo nic přesně nespočítal. A my teď máme schválit zákon," řekl.

S návrhem ČSSD, aby stát znovu přepočítal částku a pak vyplatil církve do tří let z výnosu privatizace a do deseti let přestal vyplácet kněží a státní peníze spravovala nadace, KSČM souhlasí zčásti. "Jsou to zatím teze k diskusi a my chceme debatovat," dodal Koníček.

 

Právě se děje

Další zprávy