Rath chtěl jednat o justiční mafii. Koalice to vetovala

Jakub Antoš
6. 6. 2008 10:30
Ministr Pospíšil se za Veseckou postavil
Exministr zdravotnictví David Rath skončil po 37 minutách. "Vláda Mirka Topolánka škodí naší republice, vláda Mirka Topolánka škodí drtivé většině našich občanů, vláda Mirka Topolánka je ostudou naší země, vláda Mirka Topolánka je tady přes čas a měla by odejít."
Exministr zdravotnictví David Rath skončil po 37 minutách. "Vláda Mirka Topolánka škodí naší republice, vláda Mirka Topolánka škodí drtivé většině našich občanů, vláda Mirka Topolánka je ostudou naší země, vláda Mirka Topolánka je tady přes čas a měla by odejít." | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Opoziční politici se dnes pokusili ve sněmovně dostat znovu na program verdikt soudu, podle něhož špičky justice v čele s nejvyšší státní zástupkyní Dagmar Veseckou postupovaly podezřele při řešení kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka.

Socialista David Rath navrhl zařadit do programu bod nazvaný Informace Mirka Topolánka o prorůstání justiční mafie do vlády ČR, ale koalice jeho návrh vetovala.

Podívejte se: Soudce vysvětlil svůj verdikt o justiční mafii

„Nejde se tvářit, že jde o nějakou odpovědnost Renáty Vesecké. Tady je politická odpovědnost, především premiéra Mirka Topolánka," myslí si Rath. „Současně je nutné vést i diskusi s ministrem spravedlnosti, který nese přímou odpovědnost," doplnil.

Podle Ratha ve sněmovně neexistuje debata o podobně závažných tématech. "Navrhuji nový bod programu schůze, protože nám jinak znemožňujete vést diskusi," uzavřel Rath. Po něm se s přednostním právem přihlásil šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř a návrh opozice vetoval.

Rath upozorňoval také na vazbu premiéra Topolánka na exministra spravedlnosti za Unii svobody Pavla Němce, který je podle Benešové také členem tzv. justiční mafie.

"Leckdo se může domnívat, že za nitky netahala Renáta Vesecká, ale někdo jiný. A tím mohl být Mirek Topolánek," domnívá se Rath.

Kauzu justiční mafie rozpoutala další socialistická politička Marie Benešová, která byla předchůdkyní Vesecké v úřadu. V rozhlase nazvala Veseckou a další představitele justice za justiční mafii. Napadení dali Benešovou k soudu, který však jejich žádost o omluvu s jednou výjimkou zamítl.

Čtěte také: Justice se pokusila zmanipulovat kauzu Čunek, řekl soud

 

Právě se děje

Další zprávy