První reakce po volbě: John zpět do vlády? Uvidíte

Martina Machová Martina Machová
24. 5. 2011 6:49
Noční minirozhovor s šéfem VV po jeho těsném znovuzvolení předsedou strany
Staronový předseda VV Radek John. Vrátí se do vlády? Nebo ne? To se dozví prý až koaliční partneři.
Staronový předseda VV Radek John. Vrátí se do vlády? Nebo ne? To se dozví prý až koaliční partneři. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Příznivci Věcí veřejných - véčkaři - rozhodli, že někdejší publicista Radek John má dál pokračovat v čele nejmenší vládní strany.

Tlačítko na myši nebo počítačové klávesnici pro něj v online volbě stisklo 1197 z 2523 hlasujících. Jen o dvě stě hlasů předstihl svou konkurentku, předsedkyni poslaneckého klubu Karolínu Peake.

Navzdory tomu John považuje volební zisk za přesvědčivé vítězství a silný mandát k dalšímu politickému působení.

Jestli to znamená i Johnův návrat do vlády, odmítl v noci po oznámení výsledků říkat. Prý zatím. Rozhodující má být nadcházející volební konference. A ani po jejím skončení nemusí být jasno.

"První, komu to řekneme, budou koaliční partneři," řekl krátce po svém zvolení Aktuálně.cz Radek John. Nechtěl si ani zaspekulovat, jestli taková věc připadá vůbec v úvahu.

"Klikáním" totiž volba předsedy u VV formálně nekončí. Vybraného kandidáta musí ještě potvrdit konference, která se uskuteční nadcházející víkend v Hradci Králové. Teprve poté bude John oficiálně vést VV další dva roky.

A.cz: Jak hodnotíte výsledek volby? Přeci je, ač jste byl favorit, výsledek nakonec velice těsný.

Radek John: Je naprosto skvělý. Karolína Peake je velmi silná osobnost. Jsem rád, že má takovou podporu a já se na ni budu velmi spoléhat. Karolína Peake bude první místopředsedkyně a budeme zastupitelní. Jsem velmi šťastný, že má tak širokou podporu.

Bylo to těsné: Jak se kontrolovalo, zda volby platí?

A.cz: Vrátí se Radek John do vlády, když teď cítíte, jak sám říkáte, velkou podporu?

My chceme na konferenci zcela zásadně říci, kam má směřovat strana Věci veřejné. Poté, co konference potvrdí, a já doufám, že potvrdí, volbu, teprve poté budeme řešit, jak dál. V této chvíli nemůžu nic takového říci. První, komu to řekneme, budou koaliční partneři.

A.cz: Jak chcete přesvědčit veřejnost, že stranu řídíte skutečně vy, nikoli Vít Bárta?

Strana Věci veřejné neučinila žádné rozhodnutí mimo oficiální vedení strany. Vaše novinářské spekulace můžete psát dále, ale s rozhodováním strany to nemá nic společného.

A.cz: Je možné napravit image strany, kterou v poslední době zmítal skandál za skandálem?

Prací. Jediná možnost je odpracovat to. My si to odpracujeme na reformách. My přesvědčíme lidi, že bez nás by to bylo sociálně mnohem tvrdší. A pak prosazováním protikorupční strategie.

Obrazem: Tak Věci veřejné zvolily svého předsedu

A.cz: Změníte nějak svůj styl? Dá se očekávat, že budete razantnější?

Je to velmi silný mandát, když uvážíte, že jiní předsedové stran jsou voleni třemi sty delegáty. Zde to jsou tisíce lidí. Ve shodě s tímto mandátem a i s tím, jak jsem objížděl kraje, kde lidé říkali, neustupujte ani o píď, my nebudeme ustupovat ani o píď.

A.cz: Jak to bude vypadat?

Rozhodně nepřistoupíme na dohody, kdy nám někdo něco slíbí, my budeme důvěřovat, že to splní, a pak se po týdnu dozvíme, že to neplní. Už proto jsme se dohodli na K9 po mé rezignaci, že budeme dělat zápisy z K9, aby bylo zcela jasné, co se řeklo.

 

Právě se děje

Další zprávy