První propočet nové DPH: Rodiny tratí 360 Kč měsíčně

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
16. 3. 2011 11:00
Oficiální odhady resortu práce ukazují, že náklady důchodců vzrostou až o 3 700 korun ročně
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kvůli změnám daně z přidané hodnoty by měly výdaje rodině s dětmi stoupnout příští rok o 360 korun měsíčně, lidem bez dětí zhruba o 230 korun a důchodcům o 300 korun.

Alespoň podle čerstvých propočtů ministerstva práce a sociálních věcí, které má Aktuálně.cz k dispozici.

Vládní koalice se minulý týden dohodla, že změní sazby DPH, což odůvodňuje nutností financovat důchodovou reformu.

Nakonec se ODS, TOP 09 a Věci veřejné shodly na tom, že v roce 2012 se nižší sazba DPH zvýší z 10 na 14 procent, zatímco základní sazba zůstane na 20 procentech. V roce 2013 se pak obě sazby sjednotí na výši 17,5 procenta.

Resort sociálních věcí při svých propočtech předpokládá, že se zvýšení nižší sazby DPH nepromítne cele do cen zboží a služeb - podle jeho odhadů se utlumí až z 25 procent.

2012: Vyšší výdaje

Původně chtěla koalice sjednotit sazby DPH na 20 procentech, a to už letos od října. V tom případě původní odhady mluvily o tom, že domácnostem se dvěma dětmi stoupnou náklady zhruba o 500 korun, podle odhadu Aktuálně.cz až o 800 korun.

Teď růst nižší sazby DPH přinese zdražení nižší - resort práce odhaduje zvýšené náklady rodin s dětmi ve výši až 4 350 korun ročně.

Měsíčně by to znamenalo vyšší výdaje pro různé typy domácností od 250 do 360 korun.

Pokud by dopad vyšší DPH opravdu utlumily ceny zhruba ze čtvrtiny, pak by rodinám s dětmi stouply měsíční výdaje jen zhruba o 270 korun.

Rodinám s dětmi a důchodcům bude vyšší DPH stát kompenzovat. Protože ale růst cen má být nižší, než podle původní koaliční představy, i kompenzace bude nižší.

Ministerstvo práce předběžně odhaduje možnou daňovou úlevu na dítě vyšší až o 150 korun na měsíc, u nízkopříjmových rodin pak 160 korun. Důchodcům se kompenzace promítne do pravidelné valorizace důchodů.

2013: Nula od nuly pošla

V následujícím roce už resort práce počítá s tím, že se sjednocení DPH na výši 17,5 procenta do cen prakticky nepromítne.

Oproti roku 2012 by kvůli DPH růst neměly. V některých položkách dokonce čeká mírný pokles právě kvůli snížení základní sazby z 20 na 17,5 procent.

Důchodcům by tak například - podle odhadů - měly stoupnout náklady jen o 400 korun ročně, rodinám s dětmi dokonce o 200 korun klesnout.

Konečná dohoda?

Vládní koalice se na změnách DPH shodla až po delším dohadování.

V původní dohodě Věci veřejné kývly na sjednocení sazeb DPH na 20 procentech, ale vymohly si výjimku pro sedm druhů potravin. Následně TOP 09 začala mluvit o výjimce pro knihy a tištěná média.

Minulý týden pak koalice otočila poté, co VV problém znovu otevřely, a dohodla se na úplně jiné úpravě sazeb DPH.

 

Právě se děje

Další zprávy