Piráti a Okamurova SPD posilují, ANO by volby vyhrálo se 27 procenty, tvrdí průzkum

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 29. 9. 2017 12:43
Podle nejnovějšího volebního průzkumu by nyní ANO ve volbách získalo 27 procent hlasů, druhá by skončila sociální demokracie s 13,5 procenty, o jeden procentní bod méně by připadlo KSČM. Vyplývá to z průzkumu agentury Median. Občanskou demokracii by podle průzkumu volilo 9,5 procenta voličů. TOP 09 by oproti předchozímu průzkumu CVVM, v němž zůstala pod dolní hranicí, získala sedm procent. Do sněmovny by se dostali také SPD Tomia Okamury, piráti a KDU-ČSL. Pod pětiprocentní hranicí by naopak skončili STAN, zelení či svobodní.
Tomio Okamura, předseda SPD.
Tomio Okamura, předseda SPD. | Foto: Matej Slávik

Praha - Volby by v září vyhrálo ANO s 27 procenty hlasů, druhá by skončila ČSSD, která by získala 13,5 procenta hlasů, třetí komunisté s 12,5 procenty. Vyplývá to z jednoho z posledních předvolebních průzkumů, tentokrát agentury Median.

Oproti poslednímu průzkumu CVVM, kde zůstala TOP 09 pod hranicí pěti procent, a tedy i Poslanecké sněmovny, dává nejnovější volební model straně Miroslava Kalouska značně větší šance. Skončila v něm na pátém místě se sedmi procenty, hned za ODS, kterou by volilo 9,5 procenta voličů.

Hranici pro vstup do sněmovny by tak celkem překonalo osm stran, včetně pirátů či hnutí Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomia Okamury. Naopak Starostové ani zelení by žádné sněmovní křeslo nezískali.

Podpora hnutí ANO v posledních měsících podle Medianu stagnuje okolo 26 až 27 procent. Podpora ČSSD se drží okolo 14 procent. Pokračuje ale pozvolný propad KSČM a proti poslednímu měsíci klesla podpora TOP 09.

SPD výzkum přisuzuje 6,5 procenta, piráti a lidovci mají shodně šanci na zisk šesti procent hlasů.

"Z uvolnění části protestních hlasů KSČM a stagnace ANO těží SPD Tomia Okamury, která stále mírně roste a aktuálně by dostala okolo 6,5 procenta hlasů," uvádí Daniel Prokop z agentury Median. Oproti minulému měření také výrazně vzrostla podpora pirátů, kteří posílili mezi mladšími voliči do 35 let, což jde podle autorů průzkumu mimo jiné na úkor TOP 09. Těží také z aktuálně zvýšené volební angažovanosti studentů a dalších svých potenciálních cílových skupin.

Bez zastoupení ve sněmovně by podle Medianu zůstali Starostové, zelení i svobodní. STAN by mohli získat čtyři procenta hlasů, zelení 2,5 procenta a svobodní dvě procenta.

Nejvyšší volební potenciál má hnutí ANO. V případě zisku všech voličů, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast, by útočilo na zisk okolo 32 procent. Zisk přesvědčených voličů by mu však stačil jen na 19 procent.

Právě okolo 19 procent se pohybuje volební potenciál ČSSD. Pokud by ale sociálním demokratům dali hlas pouze voliči pevně rozhodnutí pro tuto stranu, stačilo by to na zisk pouze deseti procent.

Aktuální volební potenciál KSČM se podle Prokopa pohybuje pod hladinou zisku z roku 2013, kdy komunistům dalo hlas 14,9 procenta voličů. Naopak roste počet lidí, kteří zvažují volbu SPD, Pirátů a Starostů. "Tyto strany a také TOP 09 mají ale jádro voličů pod pěti procenty a není tak zcela jisté, že se do Sněmovny musí dostat," upozornil Prokop.

Výzkum mínění se konal v období od 28. srpna do 25. září. Zapojilo se do něj 1243 respondentů starších 18 let.

 

Právě se děje

Další zprávy