Průzkum: Na politiky mají být příšnější etická měřítka

pra
2. 5. 2008 13:31
Podle CVVM mají nejhorší politickou kulturu poslanci
Politická kultura poslanců je podle Čechů nejhorší
Politická kultura poslanců je podle Čechů nejhorší | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Nejhorší politickou kulturu mají poslanci, následují členové vlády a představitelé ODS.

Naopak nejlépe si v očích veřejnosti stojí představitelé místních samospráv.

Ukázal to březnový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění, který se věnoval otázce politické kultury a nyní zveřejnil jeho výsledky.

Politickou kulturu poslanců jako špatnou hodnotí 91 procent respondentů, u členů vlády stejný názor zaujalo 83 procent oslovených.

Téměř každý osmý Čech z deseti (79 procent) považuje za špatnou politickou kulturu členů ODS. Naopak nejlépe si stojí představitelé KSČM, jejichž politická kultura je špatná podle 61 procent dotázaných.

Kladné hodnocení převážilo pouze u představitelů krajských samospráv, jejichž politickou kulturu považuje za dobrou 37 procent dotázaných (29 procent ji hodnotí jako špatnou, ostatní neví),  a představitelů místních samospráv (57 procent).

Největší vliv na politiky má korupce

Podle veřejnosti rozhodování politiků nejvíce ovlivňuje korupce a zájmové skupiny. Jistý vliv lidé připisují i médiím, voličům vlastní strany a stávkám a demonstracím.Vůbec nejmenší vliv mají podle respondentů občané a odborníci.

Dvě třetiny obyvatel se domnívají, že většina veřejných činitelů v Česku je zkorumpovaná. Že je zkorumpováno pouze velmi málo veřejných činitelů si myslí jen pět procent dotázaných.

Hodnoťme politiky přísněji. I podle soukromí

Premiér Mirek Topolánek s Lucií Talmanovou na jedné z posledních akcí před porodem.
Premiér Mirek Topolánek s Lucií Talmanovou na jedné z posledních akcí před porodem. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Morálka našich politiků by se podle skoro dvou třetin Čechů měla posuzovat přísněji než u ostatních občanů. Stejná měřítka i pro politiky platí podle 35 procent dotázaných.

Podle třetiny respondentů bychom politiky měli hodnotit jen podle jejich profesního chování, přihlížet i k soukromému životu by se mělo podle 61 procenta obyvatel.

Většina veřejnosti (89 procent) si myslí, že by měla vědět o různých sporech, problémech a aférách ve veřejném a politickém životě. Vyznat se v nich je však pro 87 procent respondentů těžké.

Čtěte také:

Prezidentovi důvěřuje méně lidí než starostům
Hodnocení politiky se nelepší. Spokojenost je pětinová

 

Právě se děje

Další zprávy