Prosit Tlustého? To radši pád vlády, nadhodil Langer

mmm
14. 9. 2008 15:17
Dozvuky Aféry Vyděrač v politických projevech
Šéf ministerstva vnitra a místopředseda občanské demokracie Jiří Langer
Šéf ministerstva vnitra a místopředseda občanské demokracie Jiří Langer | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Bojí se ODS pádu kabinetu, takže nakonec neztrestá jednoho z iniciátorů Aféry Vyděrač Vlastimila Tlustého tak tvrdě, jak si plánovala? Soudě podle výroku místopředsedy Ivana Langera nikoliv. "Než klečet před Tlustým a lidmi jako on, to ať raději padne vláda", reagoval Langer v nedělní diskuzi České televize.

"Jsou hodnoty, kvůli kterým nestojí za to držet vládu za každou cenu," pokračoval Langer s poukazem na roli Vlastimila Tlustého ve "vyděračské" kauze exposlance občanských demokratů Jana Moravy.

Občanští demokraté svého rebela odsoudili za ochotu, s jakou se nabídl donášet médiím na stranické kolegy a nahrávat si možné kompromitující rozhovory s předsedou vlády Mirkem Topolánkem.

V souvislostech: Vše o kauze poslance-vyděrače Moravy

Hlasování o důvěře vládě chce vyvolat ve Sněmovně po podzimních volbách sociální demokracie. Opozice v čele s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem je totiž přesvědčena, že klání o kraje a jednu třetinu Senátu vyhraje.

V té době by koalici mohly scházet tři hlasy od poslanců ODS. Kromě Vlastimila Tlustého, který již v minulosti naznačoval, že současná vláda jeho důvěru nemá a o vyjádření důvěry váhá, jsou ve hře i Juraj Raninec a Jan Schwippel. Oba dva jsou dlouhodobě označováni za další možné "přeběhlíky", tedy poslance vládní koalice, kteří nebudou hlasovat s kabinetem.

Schwippel i Raninec se v poslední aféře podle očekávání postavili za Tlustého. "Vznikla atmosféra strachu a přijímání manifestačních usnesení. Dalo by se říci, že se pořádá hon na čarodějnici, tedy Vlastimila Tlustého a to se mi nezdá příliš seriozní," uvedl pro ČT Schwippel.

Čtěte více: ČSSD chce vyšetřit kauzu Morava. Navrhuje komisi

Jak se zachová v případě, že k hlasování o důvěře vládě skutečně dojde, nechce Schwippel v současnosti komentovat. "Nemohu v tuto chvíli nic vyloučit," zněla poslancova neurčitá odpověď. Ve svém rozhodnutí prý musí zvážit i důsledky, které by pád vlády dva měsíce před českým předsednictvím Evropské unii přinesly.

ČSSD chce vyvolat hlasování o důvěře již po čtvrté. Potřebuje k tomu většinu 101 hlasů. Dosud se jí zatím vládu svrhnout nepodařilo.

 

Právě se děje

Další zprávy