Přísnější pravidla pro majetek obcí. Vláda souhlasí

ČTK ČTK
9. 1. 2013 14:39
Podle novely územní samosprávy mohou nemovitosti prodávat pouze ve veřejné dražbě
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: usti.ji.cz

Praha - Novelu zákonů, které zpřísňují pravidla pro nakládání s majetkem obcí a krajů, ve středu schválila vláda.

Materiál předložený ministerstvem vnitra například stanoví, že územní samosprávy mohou nemovitosti prodávat pouze ve veřejné dražbě.

Kabinet očekává o změnách diskusi v Poslanecké sněmovně.

Novely také zpřesňují podmínky pro určování cen nemovitostí a nově vymezují pravomoci mezi zastupitelstvem a radou měst a obcí. Veřejná kontrola samospráv má být zajištěna například povinným zveřejňováním zápisů z jednání zastupitelstva a ze schůzí rady obce nebo oprávněním státních zástupců podat žalobu na neplatnost smlouvy uzavřené samosprávou.

Pokud budou normy přijaty v současném znění, zavedou od příštího roku také veřejné hlasování zastupitelstva nebo rozšíření práv zastupitelů na informace.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) k přijetí normy poznamenala, že ve sněmovně se dá očekávat široká debata vzhledem k tomu, kolik komunálních politiků je mezi poslanci.

"Už sama vláda se například neshodla na zavedení práva jedné třetiny zastupitelů žalovat na náhradu škody způsobené obci nebo kraji tam, kde je rada nečinná," uvedla Peake ve zprávě pro média.

Potvrdila v ní také, že novela zavádí například povinné zpeněžování nemovitosti veřejnou dražbou nebo soutěží a povinné zveřejňování smluv na internetu.

Novela má také přinést občanům možnost domáhat se jménem obce náhrady škody způsobené na jejím majetku. Před projednáváním návrhu však nepanovala shoda na tom, zda by mělo toto právo náležet jednotlivcům, nebo zda by mělo být podmíněno peticí s podpisy alespoň 0,5 procenta občanů.

Odlišné pohledy existovaly také na zavádění etických kodexů do činnosti samosprávných celků - Sekce pro koordinaci boje s korupcí jej navrhovala zavést povinně, vnitro a územní celky dobrovolně.

 

Právě se děje

Další zprávy