Přijdete o ministry kvůli sněmovně, varoval Klaus ODS

Domácí Domácí
22. 6. 2010 9:30
Premiérská funkce plus šéfování sněmovny. To koaliční partneři nenechají bez odezvy, míní prezident
Prezident Klaus s nejvyšší pravděpodobností pověří sestavením vlády Petra Nečase
Prezident Klaus s nejvyšší pravděpodobností pověří sestavením vlády Petra Nečase | Foto: Jan Langer

Skopje/Praha - Zabrat si funkci předsedy vlády a také šéfa poslanců nebude pro ODS zadarmo, varuje svou bývalou stranu prezident Václav Klaus. Občanští demokraté za tuto kumulaci funkcí zaplatí ztrátou pozic ve vládě, míní prezident.

"Obsazení funkce předsedy Sněmovny současně s funkcí předsedy vlády nemůže být zadarmo. Zdá se mi vyloučené, že by další dvě koaliční strany i tento druhý z významných postů České republiky daly jedné politické straně. Já si myslím, že to bude vykoupeno za výraznou ztrátu pozic ODS ve vládě," uvedl Klaus pro deník Právo během své návštěvy Makedonie.

Předpokládaným předsedou vlády je lídr ODS Petr Nečas. Nová první místopředsedkyně strany Miroslava Němcová míří podle všeho do vedení sněmovny. K ruce bude mít jen tři místopředsedy - za Věci Veřejné to bude Kateřina Klasnová, TOP 09 podle všeho vyšle Vlastu Parkanovou a ČSSD by si v této funkci přála vidět Lubomíra Zaorálka.

"Jestli si ODS a její nový předseda zvolili, že se jim tato záměna, tento výměnný obchod vyplatí, tak je to jejich rozhodnutí. Já jsem se tomu trochu divil," uvedl prezident v Právu.

Podle dřívějších informací chce mít TOP 09 ve vládě stejnou váhu jako mírně silnější ODS. Vzorcem by tedy mohlo být pět a pět postů a pro VV by pak připadaly v úvahu čtyři ministerstva.

Šéf VV Radek John se ale také nechal slyšet, že by chtěli stejně ministerstev jako TOP 09.

 

Právě se děje

Další zprávy