Má Topolánek jet do Pekingu? Ministři jsou proti

Michal Pavec, Jakub Antoš
9. 4. 2008 12:54
Členové vlády ale jednoznačně odmítají bojkot her
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Premiér Topolánek nedávno prohlásil, že o jeho případné návštěvě olympijských her v Pekingu má rozhodnout vláda. Většina členů kabinetu, které Aktuálně.cz oslovilo, Topolánkovu cestu neschvaluje.

"Rozhodnutí, zda se má, či nemá premiér coby představitel republiky zúčastnit zahájení her, bude rozhodnutím celé vlády. Přijmeme ho na základě důkladné věcné analýzy," uvedl na konci března předseda vlády.

Pokud by se nyní na zasedání kabinetu skutečně hlasovalo, nejspíš by Mirek Topolánek zůstal doma.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Jak odpovídali ministři:
Přečtěte si odpovědi jednotlivých členů kabinetu

Ať nejezdí, říkají zelení a lidovci

Proti účasti české politické reprezentace na hrách - o nichž se v současnosti diskutuje ve světě především v souvislosti s porušováním lidských práv ze strany pořadatelské země - jsou podle očekávání ministři ze Strany zelených, kteří otevřeně vyjadřují solidaritu s Tibetem.

"Pokud bude vláda v této věci hlasovat, já určitě nedoporučím panu premiérovi, aby se zúčastnil oficiálního zahájení her," odpověděl ministr školství Ondřej Liška. Ten už dříve společně s vicepremiérem Bursíkem prohlásil, že do Číny nepojede.

Podobný postoj zastává také ministryně pro menšiny Džamila Stehlíková a šéf zahraničního resortu Karel Schwarzenberg.

Nadšeni z Topolánkovy případné cesty do Pekingu nejsou ani dotázaní ministři za KDU-ČSL: Cyril Svoboda a Václav Jehlička.

"Osobně si myslím, že olympiáda by měla být hlavně sportovní událostí a nikoli přehlídkou politiků - z tohoto důvodu nepovažuji případnou účast pana předsedy vlády za nezbytnou," myslí si ministr kultury Václav Jehlička.

Proč má cestovat přes půl planety?

Účast českého ministerského předsedy na velkolepém ceremoniálu jednoznačně nepodporují ani jeho straničtí kolegové z ODS.

"V této chvíli bych byl proti," prohlásil ministr zemědělství Petr Gadalovič. Připustil ale, že situaci v Číně může mít další vývoj a pořadatelská země se bude snažit své problémy řešit.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas zase nevidí problém pouze v porušování lidských práv v Tibetu.

"Nehlasoval bych pro. Nevidím důvod, proč by měl český premiér cestovat přes půl planety kvůli události, která je spíše šoubyznysem," myslí si Nečas.

Pro vyslání nejvyššího představitele české exekutivy se z dotázaných členů ODS vyslovil pouze ministr vnitra Ivan Langer. Šéf resortu dopravy Řebíček se zatím touto otázkou nezabýval a nemá na ni jasný názor.

Bojkot? Plané gesto

Oslovení členové kabinetu se vzácně shodují v otázce případného bojkotu her. Nikdo z ministrů si neúčast českých reprezentantů nepřeje, nechtějí do sportu plést politiku.

Bojkot by byl ke sportovcům nespravedlivý, myslí si ministr Ondřej Liška
Bojkot by byl ke sportovcům nespravedlivý, myslí si ministr Ondřej Liška | Foto: Ondřej Besperát

"Nepovažuji za správné bránit sportovcům v účasti na hrách. Pro ně to znamená naplnění jejich ambic, završení několikaleté práce. Bylo by to nespravedlivé. Zato účast politiků, to je něco docela jiného," myslí si například Ondřej Liška.

Podle ministra práce Nečase by takové řešení bylo neadekvátní. Diví se spíše současné kampani, když už od přidělení olympijských her Pekingu bylo jasné, že nejvýznamnější sportovní akci bude pořádat země porušující lidská práva.

Předseda legislativní rady vlády Cyril Svoboda považuje případný bojkot za plané gesto.

S tím souhlasí i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Dnes je to ve fázi, kdy by s tím většina týmů nesouhlasila. Domnívám se, že člověk má hrozit pouze tím, co pak skutečně může udělat."

 

Právě se děje

Další zprávy