Čeští politici na OH nejedou. Ovšem ne kvůli Tibetu

Jakub Antoš, Kateřina Eliášová
17. 4. 2008 19:04
Důvody: Operace kyčle nebo velká vzdálenost
Jak se dostat na olympiádu?
Jak se dostat na olympiádu? | Foto: Reuters

Praha/Peking - Ani jeden z vrcholných představitelů Česka nepojede na zahajovací ceremoniál OH do Číny. Přesto nikdo - vyjma ministra školství (a sportu) Ondřeje Lišky - neúčast nespojuje s postojem Číny k Tibetu.

Premiér Topolánek pouze naznačil, že důvodem je právě Tibet. Ostatní říkají: Vedly nás k tomu různé soukromé záležitosti.

Pět pozvánek v koši

Mezinárodní olympijský výbor rozesílá oficiální pozvánky vždy pouze prezidentovi, premiérovi, šéfům obou komor Parlamentu a ministrovi školství, v jehož gesci je i tělovýchova.

Každý z pětice nabízenou akreditaci na ceremoniál již odmítl či v dohledné době odmítne. Prezident Václav Klaus oznámil, že v následujících měsících půjde na operaci kyčle a proto se nemůže zúčastnit.

Podívejte se: Prezident Klaus do Číny nepojede, podstoupí operaci kyčle

Důvod, který podobně jako ten Klausův nesouvisí s Čínou, Tibetem ani olympiádou, uvádí šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Je jím více jak sedmitisícikilometrová vzdálenost mezi Prahou a Pekingem.

Šéf sněmovny Vlček s prezidentem Václavem Klausem při jeho inauguraci.
Šéf sněmovny Vlček s prezidentem Václavem Klausem při jeho inauguraci. | Foto: Ludvík Hradílek

"Nepojedu a ten důvod je prozaický, nechce se mi tak daleko. Můj zájem o sport je sice obrovský, můj tatínek dokonce ČSR reprezentoval na olympiádě v roce 1936 (ve fašistickém Německu - pozn. red.), ale své důvody jsem uvedl již předtím, než vznikly problémy v Tibetu," vysvětluje Sobotka. "Kdybych se měl rozhodnout dnes, bylo by to výrazně posíleno o téma Tibet," dodává.

Nejtajemnější z ústavních činitelů je předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). "Rozhodl jsem se sám. Nemyslím, že je vhodné se zúčastnit," řekl. Proč to není vhodné nechtěl upřesnit.

Na otázku, zda do Číny nepojede na protest proti porušování lidských práv v Tibetu, odpověděl: "Ne, nevkládejte mi do úst něco, co jsem neřekl. Já nemám úplné informace. Já se chci rozhodovat na základě objektivních informací, ne podle toho, že mi někdo ukáže nějaké obrázky v televizi. Navíc jsem se sešel s velvyslankyní Čínské lidové republiky a ta mi říkala něco jiného."

Souvislost mezi rozhodnutím nejet a lidskoprávní situací v Číně je tak zřejmá pouze v případě ministra školství Ondřeje Lišky a premiéra.

Čtěte ZDE: Má Topolánek jet do Pekingu? Ministři jsou proti

Předseda vlády Mirek Topolánek nejdříve chtěl, aby o jeho účasti rozhodla celá vláda. V anketě deníku Aktuálně.cz se ukázalo, že ministři o tom rozhodovat nechtějí. Doporučovali mu ale nejet.

Partnerku by to mrzelo...

Ve středu Topolánek navštívil Brno a během diskuse se studenty tamní Právnické fakulty potvrdil, že se ceremoniálu nezúčastní.

"Původně tam měl jet pan prezident, ale ten se z toho nakonec šikovně dostal tím, že půjde na operaci. Já ale do Pekingu nepojedu. Určitě nejsem pro nějaký bojkot olympiády ze strany sportovců, ale myslím, že beze mě se to tam obejde," řekl před naplněnou aulou.

Dále čtěte: Topolánek na olympiádu do Pekingu nepojede

Narozdíl od Klause, Vlčka a Sobotky, kteří jako důvod své neúčasti uvádějí všemožné důvody, alespoň naznačil, že se tak rozhodl kvůli porušování lidských práv v Tibetu.

Ministr Liška: Nepojedu kvůli Tibetu.
Ministr Liška: Nepojedu kvůli Tibetu. | Foto: Ondřej Besperát

"Navíc Lucie Talmanová je ve spolku přátel Tibetu, takže to bych jí přece nemohl udělat," řekl.

Posledním z pětice oficiálně pozvaných politiků je ministr školství Ondřej Liška. Ten jako jediný jasně deklaroval, že se nezúčastní kvůli nedodržování lidských práv v Číně. "Ani svou ´malou´ přítomností se nechci podílet na legitimizaci režimu, který vězní lidi kvůli jejich přesvědčení," řekl v HN ministr za Stranu zelených.

O neúčasti na zahajovacím ceremoniálu mluví politici z celé Evropy. Někteří již oznámili, že do Pekingu nepoletí.

Podrobnosti ZDE: Generální tajemník OSN nepojede na olympiádu

Do stále početnější skupiny evropských politiků, kteří již oznámili, že do Pekingu nepoletí, patří například britský premiér Gordon Brown, korunní princ Charles, polský premiér Donald Tusk a prezident Lech Kaczyński. K nim se přidal i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Pro bojkot se vyslovil také předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering. I jím vedený unijní parlament vyzval k neúčasti evropských politiků na zahajovacím ceremoniálu.

"Evropský parlament vyzývá předsednickou zemi EU, aby usilovala o nalezení společné pozice EU ohledně přítomnosti na olympijském zahajovacím ceremoniálu. Názorem Evropského parlamentu je neúčastnit se ceremoniálu, jestliže nebude znovu zahájen dialog mezi čínskými úřady a dalajlamou," stojí v parlamentní rezoluci.

 

Právě se děje

Další zprávy