Pražští radní spěchají. Schválí tendry za 700 milionů

Kateřina Eliášová
16. 8. 2010 18:20
Nespěchal bych, kritizuje radní kandidát na primátora Tůma
Rychle za 700 milionů. Radní schvalují zakázky dva měsíce před volbami
Rychle za 700 milionů. Radní schvalují zakázky dva měsíce před volbami | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pražští radní na poslední chvíli před volbami vypisují a schvalují projekty, jejichž uvedení do praxe bude mít na bedrech už nové vedení radnice.

Například na svém úterním jednání budou schvalovat hned dva projekty z oblasti IT technologií. Dohromady mají oba tendry hodnotu více než 700 milionů korun.

Výběrová řízení na metropolitní síť a speciální jednotný ekonomický systém nechala radnice zadat koncem července, rozhodnutí o vítězi padne právě v úterý.

"Je to věc přístupu. Pokud bych odcházel z firmy jako seriózní manažer, spíše brzdím a nechávám některé věci k rozhodnutí na příští vedení," kritizuje pražské radní v exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz kandidát TOP 09 na primátora Zdeněk Tůma, který má velkou šanci radnici za dva měsíce vést.

Tendry byly bez výzvy

V případě obou zakázek radnice oslovila předem vybrané zájemce.

V případě jednotného ekonomického systému (zjednodušeně sladění IT systémů magistrátu a městských částí) to byla firma Gordic. U metropolitní sítě, jejímž smyslem je zajistit provoz dostatečně bezpečné a stabilní optické přenosové soustavy mezi magistrátem a městskými částmi, to byla firma T-Systems Czech Republic.

"Obě firmy ten systém pro město i městské části již zajišťují, proto jsme oslovili přímo je," vysvětlil důvod oslovení jediného zájemce radní Milan Richter (ODS). "Já jsem tuto oblast dostal na starost v lednu, proč to nepředložil někdo dříve, nevím," dodal.

I tady má Tůma pochybnosti. Dlouhodobou vazbu na jednoho dodavatele připouští, ale mělo by se tak dít pouze ve výjimečných případech.

"Na mě to působí dojmem, že zákon o veřejných zakázkách je používán tak, aby se hledaly okolnosti, aby se nemuselo postupovat otevřeným výběrovým řízením," myslí si Tůma, přičemž zpochybňuje i cenu, za které jsou oba tendry. "Ty částky mi připadají poměrně vysoké, pokud to srovnání dělám na bázi zkušenosti, kterou mám z bankovního sektoru," uvedl.

Radní spěchají, mají jen dva měsíce

Současní politici z ODS, kteří radnici vedou, mají na rozhodování o chodu města už pouze dva měsíce, 15. října se konají komunální volby.

Už na příští radě (koncem srpna) se bude rozhodovat o dalších milionech, které bude muset Praha nalít do nefungujícího projektu Bezdrátová Praha. Proti wi-fi zdarma se postavili soukromí poskytovatelé připojení k internetu. Stížnosti vyhověla Evropská komise, unie i stát na projekt odmítly dát peníze.

Radnice tak projekt zaplatí sama, Pražanům umožní pouze přístup na stránky úřadů.

Média rovněž upozornila na další problematickou zakázku v hodnotě 800 milionů, která se týká přestavby Nové radnice a Clam-Gallasova paláce na Mariánském náměstí. Firmy mají na přihlášení se do řízení kratší lhůtu, než povoluje zákon. Zakázka je navíc o 100 milionů dražší, než je odhadovaná cena opravy radnice a paláce.

 

Právě se děje

Další zprávy