Praha přijde o dvě miliardy ročně, navrhuje Kalousek

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 6. 2011 10:31
Praha, Brno, Ostrava a Plzeň by podle návrhu ministra přišly o miliardy z daní
Praha bez 2 miliard.
Praha bez 2 miliard. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dohromady o pět miliard korun mají v budoucnu přijít čtyři velká česká města - Praha, Brno, Ostrava a Plzeň. Jde o peníze z výtěžku daní, který se rozděluje městům a obcím. Počítá s tím alespoň návrh, který představil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Kalouskova strana tak potěší své politické dvojče - Starosty a nezávislé. Ostatně právě na jejich víkendovém sněmu chtěl ministr financí tento záměr původně představit vůbec poprvé.

V koalici však Kalousek návrh předjednaný nemá, odvolává se jen na "hrubé principy" v koaliční smlouvě.

Kalousek: Čtyři města jsou přeplácena

Ministr financí argumentuje tím, že v těchto městech žije 20 procent obyvatel ČR, z výtěžku sdílených daní dostávají bezmála 45 procent. Cílem je, aby se příjem velkého města a malé obce lišil jen trojnásobkem daňového příjmu na obyvatele. Momentálně je to až 4,5násobek.

"Už deset let neexistuje racionální důvod, proč by měly být zvláštní koeficienty pro tato čtyři města," prohlásil Kalousek.

Praha tak přijde ročně o 2 miliardy a 200 milionů korun, zbylá tři města budou mít každé o 900 milionů méně. "Mluvil jsem už se všemi čtyřmi primátory. Je logické, že jejich přístup k tomuto návrhu není pozitivní," prohlásil ministr Kalousek.

Měkký čtyřletý polštář

Zbylá města a obce by si měly buď polepšit, nebo minimálně by si neměly pohoršit. Spojence proto strážce státní kasy hledá tam. Už 13. června se u Kalouska mají sejít primátoři 24 statutárních měst, kterým jsou příjmy "velké čtyřky" měst trnem v oku.

Čtyři velká města se ale nemusejí bát, že by o peníze přišla z roku na rok. Pokud zákon začne platit, ještě další čtyři roky budou dostávat kompenzace za tento výpadek ve svých příjmech.

Například Praha by první rok po změně dostala kompenzaci 2 miliardy, druhý rok ještě bezmála miliardu a půl, čtvrtý rok 600 milionů. Pak už by si musela poradit, podobně jako ostatní tři velká města.

Sedm miliard z ministerských dotací přímo obcím

Příjmy obcí posílí. Ministerstvo financí navrhuje, aby se z národních dotačních programů přesunulo 7 miliard korun přímo do rozpočtů měst a obcí.

Z daní jen 3x míň na hlavu než v Praze.
Z daní jen 3x míň na hlavu než v Praze. | Foto: Ondřej Besperát

Právě o peníze z dotačních programů mohou obce žádat na různých ministerstvech a úředníci rozhodují, která obec a kolik nakonec dostane.

Obce si mají polepšit ještě o další miliardu a půl - jako příspěvek na školy. Nově se totiž do příjmů obcí má promítnout nejen to, kolik mají obyvatel, ale i to, zda mají školu a kolik do ní chodí žáků.

"U malých obcí to může být i polovina rozpočtu," doplňuje Kalousek.

Praha už křičí

Jaké šance zákon má, zatím není jasné. Koaliční partneři řeší momentálně rekonstrukci vlády a ministr Kalousek přiznává, že s nimi o svém návrhu ještě vůbec nejednal.

"Souhlas druhých koaličních stran není. Nikdy jsme o tom vážně nejednali," říká ministr. "Očekávám poměrně vášnivé diskuse. První politickou diskusi bych ale rád vedl právě s primátory statutárních měst."

Právě u koaliční ODS by tento návrh mohl silně narazit.

Návrh v podobě zákona by chtělo ministerstvo financí předložit do měsíce. S platností nepočítá dřív než od roku 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy