Poslanec navrhuje zákon na likvidaci české přírody

Pavel Baroch
11. 5. 2009 15:50
Snítilého návrhy by usnadnily lov rysů či vyder, omezily by ochranu vzácných rostlin nebo vyřadily některé živočichy ze státní ochrany
Poslanec Evžen Snítilý se začal zajímat o přírodu
Poslanec Evžen Snítilý se začal zajímat o přírodu | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanec Evžen Snítilý hodlá prosadit takové změny v zákoně o ochraně přírody a krajiny, které by v konečném důsledku mohly znamenat likvidaci vzácných živočišných a rostlinných druhů.

Chce například usnadnit odstřel vlků a rysů, omezit ochranu vzácných rostlin anebo zcela vyřadit některé živočichy ze státní ochrany.

Podle náměstka ministra životního prostředí Františka Pelce by Snítilého paragrafy ohrozily ochranu přírody.

"Věříme, že jeho pozměňovací návrhy nebudou přijaty," řekl Akuálně.cz Pelc. Sněmovna bude o Snítilého návrzích jednat na schůzi, která právě začíná.

Také český svaz ochranců přírody varuje před Snítilého paragrafy. "Tyto návrhy jsou pro ochranu přírody téměř likvidační," konstatoval Petr Stýblo, ředitel svazu, které politikovy aktivity označilo jako "nejhloupější návrhy poslance Snítilého".

Snítilý se ke svým podnětům nevyjádřil. Už druhý den nezvedá svůj mobilní telefon a nereagoval ani na textovou zprávu.

Myslivci Snítilého podporují

Podle Českého svazu ochránců přírody jsou skutečnými předkladateli návrhů myslivci a další zájmové skupiny. Českomoravská myslivecká jednota přitom vyzvala své členy, aby Snítilému pomohli.

"Máte-li možnost, oslovte neprodleně 'své' poslance, aby podpořili pozměňovací návrh poslance Evžena Snítilého," napsala na svých internetových stránkách myslivecká jednota, podle níž tato předloha "neohrozí naše aktivity v přírodě".

Jak snadněji odstřelit rysa nebo vydru

Poslanec Snítilý například navrhuje, aby se v zákoně o ochraně přírody a krajiny změnil paragraf, který stanovuje, kdy je možné odstřelit chráněné druhy zvířat, například rysa nebo vydru.

Foto: Národní park Šumava

V platném znění je to možné jen v případě, kdy se takové zvíře začne "specializovat" na hospodářská zvířata, třeba ovce. Snítilí chce toto ustanovení rozšířit na všechnu zvěř a ryby. Tím by se usnadnila cesta k lovu rysa jen proto, že se živí například srnkami.

"Pokud predátor jen konzumuje svoji přirozenou potravu, těžko to může být důvodem k jeho odstřelu," upozornil Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

Dodal, že specifickou skupinou jsou pouze kormoráni, kteří ve velkém loví ryby a způsobují rybářům značné škody. "Výjimky k jejich odstřelu krajské úřady po posouzení místních specifik ovšem běžně vydávají," dodal Stýblo.

Divoké zvíře z domácího chovu bez ochrany

Dalším návrhem poslance Snítilého je ten, že by vzácná zvířata, která se narodila v zajetí a do přírody byla vypuštěna až po náležité přípravě, by nebyla chráněna jako skutečně "přírodní".

Kalous ušatý, jehož pohyb bude monitorovat vysílačka
Kalous ušatý, jehož pohyb bude monitorovat vysílačka | Foto: Pavel Baroch, Aktuálně.cz

"V terénu přitom není možné tyto živočichy odlišit od těch, kteří se v přírodě narodili," poznamenal Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. Dodal, že tímto paragrafem by se popřela smysluplnost záchranných programů některých ohrožených druhů, které jsou mnohdy rozmnožovány v zajetí.

Podle Stýbla by navíc byla ohrožena i původní živočichové. Právě proto, že od těch, co se narodili v zajetí, se nedají rozlišit.

Poslanec Snítilí rovněž navrhuje, aby kriticky ohrožená rostlina byla chráněna až poté, co na to majitele pozemku upozorní příslušný orgán ochrany přírody, a to nejen třeba na zahradách u rodinných domů, ale i na loukách nebo v lese.

"Dokud toto neučiní, sebevzácnější rostlina nepodléhá zákonné ochraně," vysvětlil Stýblo, podle něhož by to kromě ohrožení vzácné květeny vedlo i k obrovskému nárůstu byrokracie.

"Navíc autoři jaksi nepočítají s tím, že se vlastník pozemku může změnit. To by měl orgán ochrany přírody hlídat i každou změnu vlastníka nebo by snad výskyt chráněné rostliny byl zaznamenán v katastru nemovitostí?" dodal Petr Stýblo z českého svazu ochránců přírody.

 

Právě se děje

Další zprávy