Poslanci už pracují. Odhlasovali, že schůze končí

Kateřina Eliášová
12. 6. 2008 11:30
O zákonech chtějí jednat na mimořádných schůzích
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanecká sněmovna se po třech dnech obstrukcí rozhýbala. Zákonodárci začali pracovat, koalici se dnes podařilo těsnou většinou prosadit vyřazení všech bodů z červnové schůze.

Výjimkou budou dva body: vznik komise k církevním restitucím a změna jednacího řádu, díky níž chce koalice posílit vliv ve sněmovních výborech.

O tom budou poslanci jednat během pátku.

Zbytek zákonů, jako například důchodová reforma nebo zrušení poplatků pro novorozence, chce koalice zařadit na mimořádnou schůzi, která by se mohla konat už příští týden.

"Na mimořádné schůzi nebude možné zasahovat do programu a my se budeme snažit ty věci projednat," řekl novinářům předseda klubu ODS Petr Tluchoř.

Koalice připraví seznam

Koalice teď chce připravit seznam zákonů, které by na mimořádnou schůzi zařadila.

Opozice ale chce torpédovat i tento krok. "Obáváme se, že koalice si na pořad jednání zařadí jen vládní agendu a na návrhy zákonů od opozice "zapomene", řekl předseda klubu ČSSD Michal Hašek.

V tom případě jsou připraveni sociální demokraté také svolat mimořádnou schůzi, na kterou by zařadili body, které by koalice na "svůj seznam" případně nezařadila.

Paralyzovaná sněmovna

Sněmovna byla od rána paralyzovaná, poslanci vůbec nejednali. Schůze měla začít v devět hodin ráno, jednat se začalo až po téměř třech hodinách.

Od rána se vedení sněmovny a jednotlivých klubů dohadovali, čím vlastně začít. Na programu měly být písemné interpelace, koaliční strany ale chtěly protlačit vlastní návrhy.

V jednu chvíli se v prázdné sněmovně objevil David Rath u pultíku předsedy sněmovny. "V jaké fázi jednání se teď nacházíme? Tady je nic!" ptal se prázdného sálu.

Zákony? Ne, obstrukce

Opakuje se tak situace ze středy, kdy poslanci za celý den neprojednali vůbec nic. Zákonodárci mají přitom jednat například o zrušení poplatků pro novorozence nebo o důchodové reformě.

K těmto zákonům se ale nemůže sněmovna dostat, zablokovala se ve chvíli, kdy se koalici podařilo prosadit na pořad jednání změnu jednacího řádu, která jí má pomoct posílit ve sněmovních výborech.

Čtěte více: Poslanci řečnili do větru celý den. I přes fotbal

Opozice jejich návrh označila za útok na výsledky voleb a rozhodla se pro obstrukce. U řečnického pultíku se včera střídali opoziční poslanci a vesměs jen kritizovali vládu.

"Dělat obstrukce je teď nejlepší prací, kterou tady můžeme dělat," řekl dokonce místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

Co teď vlastně koalice chce? De facto zrušit úplně tuto schůzi a o důležitých zákonech hlasovat na mimořádných schůzích, o které chtějí její poslanci požádat předsedu sněmovny.

O tom, jak tento postup prosadit, se už déle než dvě hodiny jedná za zavřenými dveřmi.

 

Právě se děje

Další zprávy