Poslanci šetří. A chybí jim 25 milionů na příští rok

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 9. 2010 19:50
Počet sněmovních funkcionářů má klesnout o třetinu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci se konečně dohodli na počtu všech sněmovních podvýborů. Bude tak jasnější, kolik členů sněmovny zůstane prostými poslanci, a kolik si přilepší funkcí. Právě proto to byla pro řadu zákonodárců důležitá otázka.

Zástupci všech stran ve sněmovně se nakonec dohodli, že počet podvýborů omezí na maximálně tři u každého výboru a že předsedy těchto podvýborů se stanou už stávající předsedové výborů, aby počet funkcionářů sněmovny už nebobtnal.

"Koalice avizovala úspory a k žádným zatím příliš nedošlo," namítá ale poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Neúprosná řeč čísel...

Sněmovna oproti stavu před volbami fakticky zeštíhlela jen o dva výbory: sloučila branný a bezpečnostní výbor do jednoho, stejně tak petiční a kontrolní. O něco osekala také počet místopředsedů výborů - ale nijak dramaticky.

Například hospodářský výbor tak nemá 8 místopředsedů, ale 7. Podobně tak v průměru o jednoho místopředsedu se "uskrovnily" i ostatní výbory.

Celkem tak sněmovna nemá 110 předsedů a místopředsedů výborů, ale "jen" 90.

Na druhou stranu je fakt, že poslanci škrtli hned 7 komisí a 4 stálé delegace, které byly také příležitostí pro získání sněmovní funkce. A místo 6 místopředsedů má sněmovna jen 3.

Bilanci vylepší omezení podvýborů

Další "úspory" funkcionářů má přinést restrikce na počet podvýborů.

"Očekává se, že tím klesne počet funkcionářů zhruba o 30 procent oproti stavu v minulém volebním období," prohlásila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). "Redukce bude zejména ve stanovení funkcionářů podvýborů."

Právě dohoda, že v čele podvýborů budou už stávající místopředsedové výborů, vzala vítr z plachet dalším poslancům, kteří žádnou sněmovní funkci nedostali.

"Ale to se uvidí, koho do těch funkcí výbory skutečně zvolí," je opatrný Petr Gazdík, předseda poslanců TOP 09.

Opatrnost je na místě. Podobné nepsané pravidlo totiž podle Miroslavy Němcové platilo i v minulém volebním období, tehdy ale měla sněmovna kromě 18 výborů hned 59 podvýborů.

Třeba hospodářský výbor měl hned 6 podvýborů - například jeden "pro prezentaci ČR v zahraničí" a jiný "pro prezentaci ČR v zahraničí a vnější ekonomické vztahy".

Zemědělský výbor si ustavil zvláštní podvýbor pro myslivost, rybářství, včelařství a zahrádkářství. A školský výbor měl zvláštní podvýbor pro heraldiku a vexilologii, což je věda o symbolice vlajek, praporů a standart.

Dohoda se rodila dlouho

"V minulých týdnech jsme slyšeli, že ještě je nutný ten podvýbor a onen podvýbor," řekl Aktuálně.cz poslanec jedné z menších vládních stran. "Naši poslanci jsou ve sněmovně nováčci a nevadí jim, že jsou jen prostí poslanci. Problém mají ty dvě velké strany, které mají velké množství neuspokojených poslanců."

"Souhlasím, že spoustu neuspokojených poslanců mají ty dvě velké strany," říká poslanec jedné z nich, Jeroným Tejc z ČSSD.

Ale vzápětí kritiku odráží: "Ony totiž třeba Věci veřejné mají na počet svých poslanců obrovský počet funkcionářů, aniž by ti lidé o té věci cokoliv věděli a měli zkušenosti s vedením výborů. Zástupci dvou nových stran, zejména VV, by měli méně mluvit a více pracovat."

A méně cest po světě!

V rámci úspor se sněmovní strany ve čtvrtek shodly i na tom, že omezí cesty do zahraničí. Prioritu bude mít vedení sněmovny a poslanci, kteří jsou členy zahraničních institucí, jako je Rada Evropy.

Členové výborů nebudou cestovat do konce roku vůbec. Výjimkou bude zahraniční výbor a výbor pro evropské záležitosti - každý z těchto dvou výborů bude ale mít právo jen na jednu cestu a ještě jen po Evropě.

To jsou opatření zatím do konce roku.

Chybí 25 milionů!

Pro ten příští dostane sněmovna zhruba o 100 milionů korun méně, než kolik jí určil státní rozpočet na letošek - pro rok 2011 dostane miliardu a 81 milionů korun.

Ve vzduchu tak podle kancléře sněmovny Petra Kynštetra létá zhruba 25 milionů, které ještě sněmovna potřebuje na mandatorní výdaje, tedy například platy zaměstnanců. I těch se navíc dotkne snižování mezd ve státní správě, zatím ale příslušné zákony neprošly parlamentem.

Přesto sněmovní rozpočtový výbor na úspory ministra financí kývl.

"Je tady zřejmá shoda koaliční většiny ve sněmovně a vlády," namítal komunistický poslanec Jiří Dolejš. "Chápu, že úspory se nemohou vyhnout ani této sněmovně. Ale ta legislativa je zatím v rovině vyprávění."

 

Právě se děje

Další zprávy