Poslanci schválili vznik Ústavu paměti národa

Martina Macková
2. 5. 2007 18:45
U klíčového hlasování chyběl Paroubek
Schůze poslanecké sněmovny.
Schůze poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - "Výzkumák na minulost". Tak se již přezdívá novému ústavu, o jehož vzniku rozhodla Poslanecká sněmovna.

Zákon má velkou šanci, že projde pravicovým senátem a že ho podepíše i prezident Václav Klaus. Diskuse ve sněmovně byla velmi bouřlivá. Před finálním hlasováním se sociální demokraté zvedli a demonstrativně odešli ze sálu. "Nechceme s tím mít nic společného," řekl Lubomír Zaorálek.

Uvnitř: Online. Jak probíhalo jednání, jaké argumenty zazněly

Instituce se má jmenovat Ústav pro studium totalitních režimů. Poslanci kývli také na rozšíření badatelské činnosti na období války, léta 1938 až 1945.

Novou instituci sněmovna schválila, přestože se proti ní opakovaně vyslovovala KSČM i ČSSD. Pro hlasovala koalice a dva bývalí sociálnědemokratičtí poslanci Melčák a Pohanka.

Komunisté však uvedli, že by vzniku ústavu nebránili, pokud by mohli ovlivňovat jeho činnost z rady, která na instituci bude dohlížet. Požadují, aby v radě i řídícím výboru byli politici zastoupeni poměrně, podle výsledků parlamentních voleb.

Sociálním demokratům politické řízení chodu ústavu vadí. Kategoricky odmítají, aby směr bádání určovala vládnoucí ODS.

Opoziční stovce chybělo na hlasování několik zástupců. A hned šéf největší opoziční partaje - Jiří Paroubek.

Na dnešním zasedání nedorazil ani místopředseda Zdeněk Škromach. Oba chtěli během odpoledne podpořit na Přerovsku a Novojičínsku senátního kandidáta své strany, který postoupil do druhého kola voleb.

Foto: Aktuálně.cz
Proč ODS dostala ve volbách na Přerovsku výprask?
Čtěte blog Jana Herzmanna na Aktuálně.cz

Několik poslanců odjelo také na Bali a omluveni jsou i další čtyři poslanci - z toho dva opoziční. Původně omluvený Vojtěch Filip nakonec do sněmovny dorazil.

Badatelé prověřují komunistická léta už nyní. Projekt Otevřená minulost a Archiv bezpečnostních složek už běží na ministerstvu vnitra.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jednání sněmovny jsme sledovali on line:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

18:48 - Ze 118 poslanců, pro 92 proti 24. Zákon byl přijat. Senátor Liška si podal ruce s některými ministry. Děkuje poslancům.

18:45 - Zákonodárci z klubu KSČM se rozhodli, že ve sněmovně zůstanou a budou hlasovat proti. "Odhlasujte si silou tu prapodivnost. Voda stejně do kopce nepoteče, slunce bude nadále vycházet na východě, i když vám to vadí," řekl předseda klubu komunistů Pavel Kováčik.

18:43 - Poslanci ČSSD odchází demonstrativně ze sálu.

18:40 - Poslanci ČSSD se rozhodli odejít pře hlasováním ze sněmovny. Nechtějí mít s ústavem nic společného. "Pro ČSSD je to mimořádná situace. Zvolíme mimořádný postup. To, co se děje v Polsku, se nás týká! Europoslanec Geremek řekl, že se nebude zpovídat policii jejich ústavu. Byl to jediný Polák, který vystoupil proti okupaci Československa v roce 1968. V Česku bude rozhodovat politická instituce poprvé po 17 letech. Ústav je popřením důstojnosti a práv. Cpete stát tam, kam nepatří. Nechceme s tím mít nic společného, proto odcházíme!," řekl Zaorálek.

18:12 - Opozici chybějí při hlasování vždy dva hlasy. Jimi jsou nepřítomní sociální demokraté Paroubek a Škromach. Není jasné, jestli je někdo z koalice vypároval nebo ne.

18:09 - Naopak zamítnut byl návrh poslankyně Kateřiny Konečné (KSČM), aby ústav zkoumal i období habsburské poroby národa od bitvy na Bílé hoře 1620 po vznik Československa v roce 1918.

Nová strana ve sněmovně: zelení poslanci Kateřina Jacques a Martin Bursík.
Nová strana ve sněmovně: zelení poslanci Kateřina Jacques a Martin Bursík. | Foto: Ondřej Besperát

18:06 - Sněmovna schválila návrhy Kateřiny Jacques (Strana zelených) na přejmenování ústavu na Ústav pro studium totalitních režimů. Souhlasilo 150 poslanců, jediný byl proti. Poslanci kývli také na rozšíření badatelské činnosti na období války, léta 1938 až 1945.

18:00 - Zatím neprošel ani jediný návrh na změnu, které předložili opoziční poslanci.

17:50 - Zákon tedy nejspíš bude platit, jen je otázkou, jakou bude mít přesnou podobu. Nyní se bude hlasovat o pozměňovacích návrzích.

17:48 - Sněmovna neschválila ani návrh na zamítnutí zákona. Ze 179 poslanců bylo pro 87, proti 91.

Poslanecké hloučky.
Poslanecké hloučky. | Foto: Ondřej Besperát

17:45 - Poslanci neschválili návrh opozice, aby se zákon vrátil do výborů, kde by se dál projednával. Pro bylo jen 88 poslanců, proti 92. Opozici chyběly k prosazení pouhé tři hlasy.

17:30 - Další přstávku na poradu klubů si vybrali zelení. Hlasování se odkládá o dalších deset minut. Pak budou poslanci hlasovat o zákonu, rozhodnou, zda se návrh nevrátí do druhého čtení a nebo nebude zcela zamítnut.

17:02 - Ve sněmovně se chystá přestávka, která proběhne před samotným hlasováním. Konec přestávky je naplánován na 17:20. 

17:00 - Senátor Jiřího Lišku (ODS) mrzí, že se diskuse nikam neposunula. "Málokterý zákon, který byl předložen ze Senátu, byl tak změněn jako tento. je to úplně jiný návrh než se kterým jsme před deseti měsíci přišli. Souhlasil jsem s věcně odůvodněnými změnami - se změnou názvu i s rozšířením působnosti."

Před jednáním parlamentních stran 4.7.2006
Před jednáním parlamentních stran 4.7.2006 | Foto: Ludvík Hradilek

16:54 - Do debyta se zapojil i původně omluvený šéf komunistů Vojtěch Filip. Podle něj návrh znamená, že zákon o zpřístupnění svazků nefunguje. "Problém je tedy v tom, že zájem není takový, jak jste předpokládali. Nestačí vám lustrační ani rehabilitační zákon, který se týkal i mé rodiny."

16:53 - Vystoupení premiéra vyvolalo smršť příspěvků do diskuse. Začínají padat i ostřejší slova jako například "kecy". Takto reagovali na Topolánka dva čelní představitelé ČSSD.

Lubomír Zaorálek: "I pan premiér včera řekl, že každý máme v hlavě kus komunisty. Musíme je dostat ven a zabránit, aby se nedostal do hlav našich dětí.Budu věřit, že zákonem chcete docílit toho, abychom nezapomněli a že to myslíte vážně. Proč tedy teď v průběhu vaší vlády byl jmenován do funkce náměstka vrchního státního zástupce v Praze Libor Grygárek, který byl předlistopadovým funkcionářem prokuratury a dozoroval vyvážení lidí v lednu 89 z Václaváku za město? Tento člověk, který byl vzorně servilní komunistickému režimu, to vám nevadí? To jsou kecy, je to pokrytecké, pokud jste schopni toto udělat!"

David Rath: "Podpoříme úřad, pokud nebude pod přímou politickou kuratelou. Žádám, aby premiér pochopil rozdíl mezi akademickou a politickou institucí, nebo si to nechal vysvětlit."

Lubomír Zaorálek "na poradě" s šéfem poslaneckého klubu ČSSD Michalem Haškem.
Lubomír Zaorálek "na poradě" s šéfem poslaneckého klubu ČSSD Michalem Haškem. | Foto: Ondřej Besperát

16:46 - Poslanec ČSSD Karel Šplíchal následně vyzval poslance, aby se k sobě chovali lépe. "Už jsem vás vyzýval a vyzýváím premiéra, abychom se odosobnili a mluvili k návrhu. Jsem syn politického vězně. Nebuďte na sebe takoví zlí a mluvte k věci." Podpořil ho i jeho stranický kolega Stanislav Křeček. "Cokoliv tento ústav vyprodukuje, bude považováno za propagandistický blábol a nebude to mít vědecký smysl," řekl. Podle něj se jednoznačně vytváří prostor pro politické zneužívání.

16:42 - Slova se ujal předseda vlády Mirek Topolánek. "Prostor pro exibice a diskuse už byl. Byl jsem včera na Letné a mezi politickými vězni seděli rodiče poslance Ouzkého a také Páralovi. Jen kvůli tomu budu hlasovat. Z diskuse tady je mi špatně," uvedl.

16:35 - Diskuse se dál nese ve znamení souboje ODS vs. ČSSD. Takto vypadala jedna z výměn názorů mezi jejími zástupci.

Alena Páralová (ODS): "Výhrady nemá celá vědecká obec,ale jen část, která se dějinami komunistického režimu zabývá jen okrajově nebo vůbec. Vyhledala jsem si autory protestu v internetu a mezi nimi jsou lidé, kteří se zabývají něčím jiným a nepublikují v tomto oboru. Například Zdeněk Jirásek byl členem KSČ a kandidoval za ČSSD v senátních volbách. Další publikoval oslavné články na Vítězný Únor za minulého režimu, velebili převrat v roce 68, studovali spíš indiánskou kulturu, zabývají se ženskou otázku, nebo byli bývalí komunisté."

Michal Hašek, šéf poslanců ČSSD, právě vyzývá přeběhlíky, aby opustili řady sociální demokracie.
Michal Hašek, šéf poslanců ČSSD, právě vyzývá přeběhlíky, aby opustili řady sociální demokracie. | Foto: Ondřej Besperát

Michal Hašek (ČSSD): "Právě poslankyně předvedla, jak to bude v ústavu vypadat. Určitě si paní kolegyně členství v radě ústavu zasloužíte, byl to výborný výkon."

Kdo takto mluví, měl by podle poslance Ratha stydět. "To je kádrování. Proč jste nejmenovali třeba takové členy ODS jako jsou Kočárník, Dyba, Dlouhý, Tlustý. Ti byli také v KSČ, nebo proč nekádrujete rodiče Topolánka nebo prezidenta Klause, který svého času taky vyplňoval přihlášku do KSČ. Vytahujete jen ty, co se vám hodí," reagoval na Páralovou.

16:28 - Návrh založit instituci typu Ústavu paměti národa naráží na tvrdou kritiku levice. "Máme tady vysoké školy, co jim vnucujeme takovou pochybnou instituci," řekl například sociální demokrat Zdeněk Jičínský, podle něj by měl ústav zřetelnou policejněpolitickou funkci. "Vědcům dáváte tarifní platy a sami sobě v radě ústavu dáváte dvacet tisíc, to se nestydíte," zeptal se zase vládních zákonodárců David Rath.

16:15 - Poslanec ODS Petr Pleva reaguje na krituku Ratha i na nesouhlas vědecké obce. "Dopis znám, zabývali jsme se jím. Výhrady jsou proti původní verzi, my jsme odstranili jakousi výjimečnost tím, že jsme zřídili archiv bezepčnostních složek, kde mohou bádat všichni, kdo budou mít zájem. Podle Rath ale výhrady historiků či archivářů stále trvají. "Mrzí mě, že vědecká obec směřuje své výtky jen k poslanci Rathovi," reagoval Pleva.

16:07 - "Na ředitelský post bude dosazen kamarád ministra Langera, má mít 140 tisíc plat, sekretářky, auta, kanceláře. Chceme, aby peníze namísto do tohoto ústavu šly do české vědy a existujíích ústavů a škol a univerzit. Podpořili bychom vznik úřadu, kdyby byl ředitel jmenován třeba Akademií věd," řekl ve svém projevu David Rath.

16:05 - Diskusi zahájil poslanec ČSSD David Rath - "Představuje to razantní vstup politiky do vědy, což precedens jen před rokem 89". To jsou slova, které podepsali někteří ředitelé, archiváři a profesoři z univerzit. Nechtějí, aby do věděckého bádání zasahovali politici. Návrh, který máme na stole, to činí. Vraťme to do drhého čtení a pokusme se úřadu dát věděckou úroveň a odrušit jej od vlivu politiků. Udělat z něj ctěnou věděckou instituci," řekl Rath. "Aby se na něj nepohlíželo jako na Langrův vědecký ústav marxismu-leninismu naruby."

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poslechněte si, co si myslí o ústavu odborníci:

 

Má ústav vzniknout?

 

Smí sedět v dozorčí radě ústavu komunista?

 

Jaké máte argumenty pro a proti?

 

Právě se děje

Další zprávy