Poslanci musejí z dovolené, čeká je mimořádná schůze

Petr Holub, Kateřina Eliášová
12. 8. 2008 12:05
O její svolání požádal ministr Nečas
Konec dovolené, jde se pracovat
Konec dovolené, jde se pracovat | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Poslanci budou muset příští týden přerušit své dovolené.

Předseda sněmovny Miloslav Vlček totiž svolal na příští úterý mimořádnou schůzi.

"O svolání schůze požádal ministr Nečas, nikdo jiný tu potřebu scházet se mimořádně necítil," řekl Aktuálně.cz předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Právě díky podpisům občanskodemokratických poslanců Vlček schůzi svolal.

Nečasovy změny

Zákonodárci by se měli zabývat zejména vládními návrhy, například novelizací zákona o státní podpoře.

Změnit by se měl způsob vyplácení dávek v Praze. Zatímco sociální podporu dnes vyplácejí všude úřady práce, jen v Praze je to magistrát. Novela tuto situací mění, i v metropoli by tedy měl vyplácet podporu úřad práce.

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Nečas pozve cizince. Nahradí 750 000 chybějících Čechů
Vláda schválila bič na ty, co zneužívají dávky
Ministerstvo hodlá omezit podporu v nezaměstnanosti

Na stole budou mít poslanci i druhé čtení novelizace zákona o zaměstnanosti. Podpora v nezaměstnanosti by se podle ministerstva zkrátila z šesti měsíců na pět. Kdo je nezaměstnaný déle než pět měsíců, je povinen přijmout nabídku na rekvalifikaci. Nezaměstnaný dostane více, než existenční minimum, pokud odpracuje měsíčně přes třicet hodin veřejných prací.

Miloslav Vlček při řízení schůze sněmovny.
Miloslav Vlček při řízení schůze sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

Zákon počítá i se zaváděním zelených karet pro cizince, kteří mají zájem o jakékoli místo, které nechtějí Češi a občané EU.

Prvním čtením by měla příští úterý projít i novela zákona o organizaci sociálního zabezpečení. V té ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas navrhuje, aby posuzování zdravotního stavu občanů, kteří žádají o invalidní důchod případně o dávky sociální péče z důvodu zdravotního postižení, prováděla Česká správa sociálního zabezpečení. Dosud část posudků prováděly úřady práce (pro dávky sociální péče).

Všechny uvedené změny by měly platit od 1. ledna příštího roku. Ministerstvo proto s přijetím zákonů spěchá. A to hlavně proto, aby se úřady stihly dostatečně připravit na všechny změny, které zákon zavádí.

Další, tentokrát řádné jednání, čeká poslance až koncem září, přesně 22. září.

Bez hlasovacího zařízení

Poslanci zažijí po letech drobnou změnu. V tuto chvíli probíhá v Poslanecké sněmovně rekonstrukce hlasovacího zařízení, budou se tedy muset obejít bez něj.

"Hlasovací zařízení ještě nebude v provozu, o správné sečtení hlasů se budou starat skrutátoři," potvrdil Aktuálně.cz Roman Žamboch z tiskového oddělení sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy