Poslanci chtějí omezit korupci u veřejných zakázek

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 6. 2011 16:39
Sněmovnou v úvodním čtení prošel první klíčový reformní zákon z dílny vládní koalice
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Sněmovna v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o veřejných zakázkách, která má více zprůhlednit jejich zadávání.

Novela má například odstranit možnost vypisování těchto zakázek tak, aby soutěž vyhrál předem vybraný zájemce. Ruší také možnost tzv. "losovaček".

Norma zavádí pojem významné veřejné zakázky, u nichž bude přísnější režim zpracování. Na úrovni státu je bude schvalovat vláda, na úrovni samospráv zastupitelstvo.

Koaliční Věci veřejné již dříve uvedly, že považují tuto novelu za klíčovou v boji s korupcí. Jak poslancům řekl ministr pro místní rozvoj a člen této strany Kamil Jankovský, jde o velmi rozsáhlou a zásadní novelu. Mizí tak populární "losovačka", kterou už nebude možné uspořádat, uvedl jako příklad.

Proslavenou akcí tohoto druhu byl výběr dodavatele pro výstavbu multifunkční haly KV Arena v Karlových Varech, známý jako "karlovarská losovačka". Záznam zveřejněný na internetu dokazuje, že organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek sekund, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji.

Není to "drtič korupce", tvrdí Zaorálek

Místopředsedkyně sněmovny za VV Kateřina Klasnová zdůraznila, že novela státu pomůže ušetřit desítky miliard korun. Místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek, však prohlásil, že zákon podle jeho mínění nebude "drtičem korupce".

Návrh podle něj neřeší ani předražování zakázek, ani otázku uchazečů, kteří mají anonymní vlastníky. Nedostatky zákonu vytýkali i další sociální demokraté, nikdo ale nevznesl návrh na zamítnutí.

Limit pro povinné vypsání veřejné zakázky se od roku 2014 sníží na jednotnou hranici milion korun. Nově bude povinné zveřejňovat informace o konečné ceně veřejné zakázky. Zadavatelé budou mít zároveň povinnost uchovávat dokumentaci o veřejných zakázkách po dobu deseti let.

Změna zákona má platit od ledna příštího roku. Teď ji projednají sněmovní výbory, závěrečné hlasování se uskuteční na některé z příštích schůzí. Pokud sněmovna novelu schválí, dostane ji Senát a poté k podpisu prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy