Poslance surově napadl neznámý útočník

Martina Macková
30. 5. 2006 15:39
Praha/Pardubice - Neznámý útočník v noci na dnešek napadl poslance ČSSD a dvojku pardubické kandidátky Miroslava Váňu.
Miroslav Váňa (ČSSD)
Miroslav Váňa (ČSSD) | Foto: čtk

Poslanec má po incidentu tržnou ránu na hlavě. Zatím není jasné, zda útok souvisel s jeho účastí ve volbách.

Muž přepadl politika při návratu z restaurace asi v jedenáct hodin přímo před jeho domem v Pardubicích. "Neznal jsem ho. Nic mi ani neukradl," řekl Váňa deníku Aktuálně.cz.

Asi před měsícem napadla čtveřice dosud neznámých mužů také poslance KSČM Jiřího Dolejše. Opět večer a také poblíž domova v pražských Dejvicích. Politik vyvázl s pohmožděným obličejem a naraženými žebry.

Jen pár dnů předtím brutálně zbila skupina lidí jabloneckého opozičního zastupitele a lídra Strany pro otevřenou společnost pro podzimní komunální volby Jindřicha Berounského. Komunálnímu politikovi museli po útoku sešívat rány v obličeji. Útočníci ho zkopali do bezvědomí.

Než jsem se otočil, padla rána

Scénář jako by se opakoval - útoky se odehrávají v noci, poblíž domova politiků. Poslancům nikdo nic neukradl. A všichni tvrdí, že ataky mají politické pozadí. Policie zatím u předchozích přepadení nic nevyšetřila.

"Vracel jsem se sám z hospody, ani jsem si nevšiml, že by mě někdo sledoval. Až pár desítek metrů před domem jsem za sebou slyšel kroky. Než jsem se otočil, padla rána," popsal Aktuálně.cz poslanec. Jednu z ran inkasoval politik podle svých slov přes ucho do zátylku asi paží, další musela být podle něj vedena kovovou tyčí.

Z poslance "stříkala" krev

"Byla to šílená rána, po ní jsem přestal vidět, slyšet a probral jsem se až za chvíli, to ze mě stříkala krev," řekl Váňa, který dovrávoral k domu a jeho partnerka ho zavezla do nemocnice, kde mu ránu na kost zašívali.

S potížemi. Muž totiž bere léky na ředění krve kvůli vysokému cholesterolu.

Poslanci útočník nesebral ani mobil, ani tašku s penězi. "Musel to být šílenec, mohl mě zabít, ale nic přitom neříkal. Nechtěl jsem nic hlásit, nechci ze sebe dělat politického beránka. Ale když jsem se ráno probudil, padla na mě deprese a strach, že by se to mohlo opakovat," řekl Aktuálně.cz kandidát.

Foto: ČT24

Kromě neznámých útočníků se ale v letošní předvolební kampani politici napadají i mezi sebou. Už v polovině května manžel kandidátky Strany zelených v Moravskoslezském kraji Zdeněk Jakubka napadl na jednání volebního štábu dalšího z kandidátů
do sněmovny Jiřího Blahuta.

Před deseti dny na sněmu České stomatologické komory napadl bývalý vicepremiér za ODS Miroslav Macek ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD). Macek mu dal pohlavek, poté se poprali.

Politolog: kampaň je násilnická

Podle politologa Pavla Šaradína z olomoucké Univerzity Palackého je atmosféra letošní předvolební kampaně naprosto mimořádná.

"Je to nedobré. Ať už útok v Jablonci nad Nisou, atak na poslance Dolejše nebo pohlavky na sněmu zubařů. Pokud se dříve říkalo, že je kampaň vulgární, pak letos je vulgární a násilnická," řekl Aktuálně.cz Šaradín.

Vinu podle něj ale nenesou například ostřejší volební kampaně stran, ale jednotlivci. "Jsou to spíš vklady jednotlivců, kteří celé předvolební období vulgarizují," míní Šaradín.

Váňa míří do sněmovny

Sociální demokrat Miroslav Váňa míří do sněmovny podruhé. Pětačtyřicetiletý kandidát sociální demokracie z Pardubic byl v uplynulém volebním období ve sněmovně totiž nováčkem.

Pracoval v petičním výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Úspěšně předložil jediný zákon - novelu o veřejných ústavních zdravotnických zařízeních.

Byl zpravodajem k jedenácti normám.

 

Právě se děje

Další zprávy