Poslance s vozy za milion volby neděsí, budou prodávat

Martina Machová Martina Machová
11. 7. 2011 23:21
Splátky některých jsou vysoké jako jejich předchozí platy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přišli do sněmovny a jako první investovali do drahých vozů. Každý měsíc teď musí odvádět část platu, aby dříve nedosažitelný luxus splatili. Splátky si přitom navolili tak, aby se jim zaplacení krylo s koncem volebního období.

Alespoň tak to platí pro některé nové poslance. Deník Aktuálně.cz v pátrání po majetkových poměrech sněmovních nováčků vybral ty, které spojují hned tři okolnosti - koupili si vozy, které svou cenou vybočují z průměru, pravděpodobnost, že se dostanou opět do sněmovny v případě předčasných voleb, je nízká, a v současnosti drží Nečasův kabinet.

Oslovení zákonodárci shodně tvrdí, že splácení drahých vozů v případě ukončení mandátu pro ně není problém. A kdyby ano, tak je prodají.

"Je otázka, jestli bych se vrátil do svého někdejšího zaměstnání," reagoval severomoravský poslanec za VV Jiří Rusnok, jak by půjčku na svůj nový vůz splácel, pokud by sněmovna předčasně skončila a nové volby by se konaly dříve než v roce 2014. "V nejhorším bych ho prodal a půjčku splatil," dodal.

Deník Aktuálně.cz již popsal, jak si nový vůz za 882 200 tisíc koupil v prosinci loňského roku. Koncem roku přiznal, že za něj dluží ještě 772,2 tisíc korun u GE Money Auto. K tomu letos přikoupil nové, levnější auto pro svou manželku, a staré, které si pořídili již v roce 2009, prodal.

Splatit úvěr za nový luxusní vůz musí do 36 měsíců, tedy v prosinci 2013. Mandát mu přitom končí v květnu 2014.

Jana Drastichová s Karolínou Peake.
Jana Drastichová s Karolínou Peake. | Foto: Jan Langer

Na auto si vydělám, možná

O prodeji by prý jako o nejzazší variantě uvažovala i další majitelka milionového vozu, někdejší předsedkyně klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí.

Nový vůz si pořídila na úvěr od ŠkoFinu a ve svém majetkovém přiznání, které v pondělí zveřejnila Poslanecká sněmovna, uvádí, že ji stálo 915,8 tisíc. Koncem roku jí zbývalo zaplatit 944,3 tisíc.

Pro Aktuálně.cz doplnila, že se jedná o Škodu Superb a motivace byla stejná jako u dalších kolegů z Ostravska - bezpečná a spolehlivá cesta do Prahy.

"Moje měsíční splátka činí 23 tisíc. Než jsem se stala poslankyní, tak jsem pracovala, a jsem si jistá, že bych dokázala splácet i v případě, že by sněmovna předčasně skončila," tvrdí nezařazená poslankyně.

V době, kdy vstupovala do dolní komory Parlamentu, ovšem obdobnou sumu uváděla jen jako svůj měsíční příjem. V dobrovolném majetkovém přiznání pro Aktuálně.cz totiž přiznala, že její plat činil před zvolením přibližně 25 tisíc korun. V té době jezdila ještě ve voze Nissan Micra.

Problémy se splácením by v případě předčasného rozpuštění sněmovny neměla ani poslední z někdejší severomoravské trojice Věcí veřejných, dnes místopředsedkyně poslaneckého klubu Jana Drastichová.

Pro cesty z Orlové do Prahy si koupila Ford Mondeo. Koncem roku 2010 jí zbývalo splatit 805 tisíc korun.

Deníku Aktuálně.cz přiznala, že její měsíční splátka činí 18 tisíc korun a vůz kupovala v prosinci 2010. Doplatit celou sumu musí koncem roku 2014. Před tím vlastnila s manželem Ford Focus z roku 2008.

Když se jí redakce poprvé ptala, jak do výběru jejího vozu zasáhl její nový příjem, tvrdila, že vůz chtěli s mužem kupovat, jen by zřejmě sáhli po jiné třídě nebo značce.

Nyní na otázku, co by dělala, kdyby se musela předčasně vrátit ke své původní profesi učitelky a výchovné poradkyně na základní škole, tvrdí, že by s mužem dokázali splatit nový vůz i tak. "Prodávat bychom ho určitě nemuseli," zdůrazňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy