Koupila jsem si auto za milion, doznala poslankyně Kočí

Martina Machová Martina Machová
12. 7. 2011 11:56
Šéf pražských socialistů Petr Hulinský si přivydělal miliony v městských společnostech
Kristýna Kočí.
Kristýna Kočí. | Foto: Jan Langer

Praha - Někdejší šéfka poslanců Věcí veřejných Kristýna Kočí si pořídila nový vůz za více než 915 tisíc, její bývalá stranická kolegyně Kateřina Klasnová zase dostala za desetitisíce šperky.

Vyplývá to z majetkových přiznání, které nyní zveřejnila Poslanecká sněmovna.

"Mým novým autem je Škoda Superb. Primární při výběru bylo, aby šlo o české auto a abych se spolehlivě a bezpečně dostala z Ostravy do Prahy," vysvětlovala svou volbu Kočí. Argumentovala tak stejně jako její bývalí kolegové z VV Jana Drastichová a Jiří Rusnok. I oni si po nástupu do sněmovny totiž koupili luxusní vůz na cestu do práce

Na rozdíl od nich ovšem Kočí tvrdí, že její nový příjem prý v rozvaze roli nehrál. "Vydělávala jsem si i před tím, než jsem se stala poslankyní," tvrdí. 

Za svůj nový vůz platí 23 tisíc měsíčně. Koncem roku jí zbývalo zaplatit 944,3 tisíc. V době, kdy vstupovala do sněmovny, ovšem obdobnou sumu uváděla jen jako svůj měsíční příjem. V dobrovolném majetkovém přiznání pro Aktuálně.cz totiž přiznala, že její plat činí přibližně 25 tisíc korun. V té době jezdila ještě ve voze Nissan Micra.

Kromě nového luxusního vozu dále Kočí přiznává, že za sedm měsíců svého poslancování dostala darem Apple iPad od Martina Kováře za 25 tisíc, poukaz od společnosti PPF za 15 tisíc, alkohol a tělový krém od čínského velvyslanectví a zápisník od Vodafone v hodnotě pěti tisíc.

Vedle toho nově usedla do správní rady Slezské univerzity v Opavě a pracovala pro ministerstvo pro místní rozvoj.

Kateřina Klasnová.
Kateřina Klasnová. | Foto: Ludvík Hradilek

Šperky, doplňky a oděvy v hodnotě 80 tisíc od rodičů a manžela Víta Bárty přiznává někdejší stranická kolegyně Kočí a místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová. Bárta jí pak daroval ještě iPad za 23 tisíc korun.

Vedle darů uvádí i příjem z nájmu bytu na Praze 4, za který loni inkasovala 77 tisíc korun, a hypoteční úvěr 2,26 milionu korun u Modré pyramidy.

Hulinského miliony

Mimořádně obsáhlé majetkové přiznání letos podal šéf pražských socialistů Petr Hulinský, který byl loni kritizován kvůli vysokým odměnám z městských společností.

Ty uvádí v přehledu zisků z loňského roku, navíc ale přidává i seznam jím obdarovaných. Celkově Hulinský uvádí, že si vydělal za sedm měsíců k poslaneckému platu 4,89 milionu korun a rozdal 3,27 milionu.

Šéf pražských socialistů Petr Hulinský.
Šéf pražských socialistů Petr Hulinský. | Foto: Ludvík Hradilek

Jako předseda představenstva Pražské teplárenské obdržel odměnu 2,03 milionu korun, jako předseda dozorčí rady Pražské energetiky 1,2 milionu a jako člen dozorčí rady PRE distribuce 159 tisíc.

Jeho vlastní majetek mu pak vydělal 1,3 milionu korun, 140 tisíc dělá jeho plat od společnosti Bowling a relax centrum, kde působí jako předseda představenstva, 36 tisíc získal jako odměny od pražského magistrátu a 16,5 tisíc poslal na Hulinského účet olympijský výbor.

Sám Hulinský pak rovný milion věnoval Českému paralympijskému výboru, půl milionu České federaci Spastic Handicap. Kromě darů sportovcům a na charitu uvádí také dar 280 tisíc na vydání knihy Trestně právní minimum pro občany, jejímž je autorem, a že 600 tisíc poslal své sociální demokracii.

Vedle toho Hulinský uvádí, že si koupil pozemek od Arcidiecézní charity za 4,77 milionu a splácí hypotéku 2,91 milionu u Hypoteční banky.

 

Právě se děje

Další zprávy