Poplatky u lékaře letos zůstanou, odhlasovali poslanci

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 2. 2014 11:53
Sněmovna schválila novelu usnadňující takzvanou přeshraniční péči
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na pátečním zasedání Sněmovny KSČM neuspěla s návrhem přidat do předlohy zrušení všech poplatků ve zdravotnictví. Koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL už nechce obnovit poplatky za hospitalizaci, které od ledna zrušil Ústavní soud. Další platby - u lékaře a za recept, chce vláda zrušit až od příštího roku. Zůstat by měly poplatky za pohotovost.

Komunisté se zasazují o zrušení všech poplatků ve zdravotnictví dlouhodobě. Říkají, že jsou protiústavní a nic neregulují. "Poplatky jsou kolektivním trestem," uvedla Soňa Marková (KSČM).

Proti jejich návrhu se stavěla pravice, podle které by zdravotnictví jen přišlo o peníze. "Je to klasický přílepek," uvedl navíc Bohuslav Svoboda (ODS).

Zásadní nesouhlas vyjádřil i nový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Zrušení plateb musí předcházet řádné projednání, rozbor dopadů a návrh kompenzací, uvedl.

Operace mimo Českou republiku, pojišťovny část zaplatí

Sněmovna naopak schválila novelu usnadňující takzvanou přeshraniční péči.

Vládní norma stanoví, že čeští občané budou mít stejně jako jiní občané EU možnost podstoupit plánovanou operaci v cizině. Zdravotní pojišťovna by ji uhradila v českých cenách. O souhlas by pojišťovnu až na výjimky žádat nemuseli. Předloha nyní míří do Senátu.

Takzvanou přeshraniční péči umožňuje už od konce října bruselská směrnice. Občané EU podle ní mají právo na péči mimo svoji zemi, pokud doma není, anebo by museli čekat nepřiměřeně dlouho. Informace o kvalitě a ceně péče mají mít kontaktní místa v jednotlivých zemích.

Totožnou normu projednávala Sněmovna už před volbami. Rozpuštěním dolní komory ale takzvaně spadla pod stůl.

Nyní musejí čeští pacienti žádat pojišťovnu o souhlas s plánovanou operací v jiné zemi EU, po přijetí novely ho potřebovat až na některé výjimky nebudou.

Výjimky by mohla vymezit nařízením vláda. Už teď hradí pojišťovny neodkladnou péči, tam také souhlas není nutný.

Ministerstvo zdravotnictví očekává, že počty lidí, kteří pojedou na plánovanou operaci do ciziny, a cizinců, kteří se dají operovat v Česku, budou zhruba vyrovnané. Protože pojišťovny zaplatí operaci v cizině do výše českých nákladů, řadu zájemců z ČR to prý odradí - v cizině je péče dražší.

Pokud by přesto zájem českých pacientů prudce vzrostl, podle ministerstva se obnoví rychlou novelou podmínka předběžného souhlasu pojišťovny. Zdravotní služby, ke kterým by byl souhlas nutný, by byly v zákoně vyjmenovány.

Podle ministerstva se spíše dá očekávat, že z EU budou jezdit pacienti do tuzemska. Česká medicína má totiž dobrou pověst a operace zde vyjdou levněji.

Změna zákonů v souladu s novým kontrolním řádem

Mezi další schválené novely na pátečním zasedání Sněmovny patří také změna téměř sedmdesáti zákonů, které slaďuje s novým kontrolním řádem.

Foto: Ludvík Hradilek

Jejím účelem je především odstranění výkladových nejasností a také duplicitní úpravy. Zvláštní ustanovení v různých zákonech, která se týkají kontroly, nahrazuje jiným zněním v kontrolním řádu. Novela nyní zamíří do Senátu. Poslanci do ní vložili jen technické změny.

Například řidičům taxislužby ukládá projednávaná novela povinnost umožnit přístup k taxametru městským strážníkům, policistům a vybraným úřadům, například celníkům.

Novela vylučuje z kontrolního řádu kontrolu policejních odposlechů, rušení telekomunikačního signálu a sledování, protože na to dohlíží příslušná sněmovní komise. V případě obecní policie předloha stanovuje, že na kontrolní činnost prováděnou obecní policií podle zvláštních zákonů se kontrolní řád nevztahuje.

V zákoně o ochraně zemědělského půdního fondu ruší novela povinnost vlastníků pozemků umožnit orgánům ochrany zemědělského půdního fondu vstup na pozemky náležející do zemědělského půdního fondu, protože tato povinnost vyplývá již z obecné úpravy v kontrolním řádu.

Poslanci však neschválili návrh Stanislava Humla (ČSSD) na změnu drážního zákona. Do něj chtěl mimo jiné doplnit právo drážní inspekce pro případ, že zjistí na dráze nedostatky, aby vyzvala provozovatele dráhy nebo dopravce, ať tyto nedostatky odstraní. S Humlovým návrhem vyslovil nesouhlas ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Poslanci nepodpořili ani návrh Jeronýma Tejce (ČSSD), který se týkal advokátní komory. Tejc v pátek osobně poslance vyzval, ať pro jeho návrh nehlasují. Návrh měl zabránit riziku prolomení povinnosti mlčenlivosti u advokátů, které prý tato novela přináší. Tejc ale řekl, že se uskutečnilo jednání u ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO), která podle něj slíbila, že připraví změnu zákona z iniciativy ministerstva a zahrne ji do plánu legislativních prací.

 

Právě se děje

Další zprávy