Poplatky pro novorozence mohou skončit už do září

Martina Macková
18. 6. 2008 15:50
Opozice plánuje zásah do zákona ve výboru
Michaela Šojdrová
Michaela Šojdrová | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Koalice dnes prosadila na mimořádné schůzi zrychlené projednávání výjimek ze zdravotních poplatků.

Lidovci požadují, aby se změna zákona, která se týká novorozenců, schválila ve sněmovně do konce června a začala platit ihned poté, co ji podepíše prezident. Tedy možná už do konce prázdnin.

Čtěte také: Padne víc poplatků než chce Julínek? ČSSD chystá atak

Pro odeslání zákona zdravotnímu výboru a zrychlené projednání do 18 hodin hlasovala většina z dvou set poslanců. Pro tedy hlasovali i koaliční zákonodárci.

"Jsem ráda, že poslanci pochopili, že je lepší dohoda, než se přetlačovat a schválili pro zákon maximálně zkrácenou lhůtu," uvedla po hlasování místopředsedkyně klubu lidovců a autorka zákona Michaela Šojdrová.

Výbor by se měl poplatky zabývat už zřejmě dnes, zítra poslanci načtou změny na plénu, ke konečnému schválení se sněmovna sejde už příští týden. Senátoři by mohli normu projednat v druhé půli července, kdy se mají sejít na své další schůzi.

Novela je kompromisem koalice a říká, že poplatky u lékaře nově nemusí platit novorozenci, dárci orgánů a lidé vyslaní na vyšetření soudem. Jejím nositelem je zákon, který do sněmovny už dříve předložila poslankyně Šojdrová, vlastní návrh chtěl sepsat také ministr Tomáš Julínek (ODS).

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktualne.cz

Po koaličním jednání se nakonec dohodlo, že dohodnuté změny vládní poslanci promítnou do již hotové novely. Další úlevy chce koalice uzákonit až od příštího roku.

Opozice chce ale zákon již během jednání dál měnit. ČSSD ýádá, aby od poplatků byly zcela osvobozeny děti do 18 let, nepracující důchodci a lidé s nízkými příjmy. Poslanec David Rath dnes opět kritizoval koalici za zavedení poplatků a avizoval, že bude chtít zpřesnit nové koaliční návrhy.

"Určitě podpoříme návrh Michaely Šojdrové a k tomu budeme chtít načíst náš návrh," uvedl Rath (ČSSD), který je předsedou zdravotního výboru sněmovny.

Dále čtěte:
Paroubek stanovil podmínky, kdy dodrží příměří s ODS
Místo obstrukcí mimořádné schůze. ČSSD navrhuje třetí

 

Právě se děje

Další zprávy