Místo obstrukcí mimořádné schůze. ČSSD navrhuje třetí

Petr Holub
17. 6. 2008 21:30
Na programu by měla být přímá volba prezidenta
S návrhem na třetí mimořádnou schůzi přichází šéf ČSSD Jiří Paroubek
S návrhem na třetí mimořádnou schůzi přichází šéf ČSSD Jiří Paroubek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Po dvou týdnech obstrukcí chtějí poslanci co nejrychleji schválit co nejvíc zákonů. Proto už navrhli dvě mimořádné schůze. Sociální demokraté míní, že by mohla být ještě třetí.

„Projednáme to ještě ve středu ráno v poslaneckém klubu, ale myslím si, že by mohla proběhnout příští týden," potvrdil plán ČSSD předseda Jiří Paroubek.

Schůze by měla mít v programu ústavní novelu o přímé volbě prezidenta. „Předpokládám, že o ni bude mezi poslanci velký zájem. Přímou volbu má vláda v programovém prohlášení," míní Paroubek.

Na poslední chvíli

Sociální demokraté tak chtějí reagovat na postup vládních poslanců. Ti požádali o mimořádnou schůzi, která by měla začít už ve středu. Na programu bude 31 zákonů, které převážně připravila vláda a které by měly být schváleny ve třetím čtení.

Program schůzí

Schůze svolaná vládními stranami

  • zákon o policii
  • zákon o e-governmentu
  • snížení nemocenské v prvních třech dnech nemoci
  • prodloužení doby odchodu do důchodu na 65 let
  • zpřísnění účetnictví pro státní instituce
  • zrušení nemocničních poplatků pro novorozence
  • vydání státních dluhopisů za 70 miliard

Schůze svolaná ČSSD a KSČM

  • novela zákona o odpadech

Třetí schůze, jejíž svolání zvažuje ČSSD

  • přímá volba prezidenta
  • převod brněnské Úrazové nemocnice na město
  • referendum k Lisabonské smlouvě a americkému radaru 

Na mimořádnou schůzi se tak dostaly všechny nejdůležitější normy, které vláda stihla sepsat za posledních dvanáct měsíců. Původně je měla projednat řádná schůze v minulých dvou týdnech, vinou sporů mezi stranami se to však nestihlo.

Ministr vnitra Ivan Langer prosazuje zákon o policii a normu, která umožní zřídit datové schránky pro komunikaci s úřady. Jeho kolega z resortu sociálních věcí Petr Nečas potřebuje schválit snížení nemocenské v prvních třech dnech a první krok penzijní reformy, která prodlužuje věk odchodu na 65 let. Ministr financí Miroslav Kalousek chce nařídit státním institucím, aby dodržovaly stejně průhledná účetní pravidla jako běžné firmy.

Pokud nebudou zákony ve sněmovně schváleny do prázdnin, může se jejich platnost o rok odložit.

Čtěte více o dění ve sněmovně:
Premiér Topolánek zjistil, že už nevládne pokaždé
Církve: KSČM v komisi o vyrovnání? Nemožné
Koalice si prosadila výhodu ve výborech sněmovny
Kauza Vesecká: Zelená rebelka zvažuje podporu opozice

Ještě větší spěch

Dalších pět norem má být definitivně schváleno už v prvním čtení podle výjimky v jednacím řádu.

Patří mezi ně i novela poslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL), která chce zrušit nemocniční poplatky pro novorozence. Stejně spěchají poslanci s normou, která umožní zvyšovat hodnosti vojenských veteránů, a také s návrhem vydat v příštích dvou letech státní dluhopisy za 70 miliard korun s rekordně dlouhou padesátiletou splatností.

Druhá speciální schůze by se měla věnovat novele zákona o odpadech, kterou navrhli poslanci ČSSD a KSČM. Předpis nařizuje sběrnám zapisovat totožnost osob prodávajících kovy, vrakoviště mají navíc kontrolovat, jestli prodávaná auta nejsou kradená. O potřebnosti takového zákona přesvědčila poslance nedávná krádež pamětních desek na terezínském hřbitově.

Ani na jednu schůzi se ovšem nedostal antidiskriminační zákon, který vetoval prezident a který po Češích požaduje Evropská unie.

Dohoda možná

Hlasovací stroj se může hladce rozběhnout u obou schůzí. Opoziční poslanci totiž nemají úplně zásadní námitky a nechtějí používat tvrdé obstrukční metody jako v minulých týdnech.

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř slibuje, že návrh na mimořádnou schůzi kvůli zákonu o odpadech blokovat nebude
Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř slibuje, že návrh na mimořádnou schůzi kvůli zákonu o odpadech blokovat nebude | Foto: Ludvík Hradílek

„Bude to jako na běžné schůzi Poslanecké sněmovny," očekává předseda ČSSD Paroubek. Navíc v některých navržených zákonech změnili ministři na přání opozice důležité paragrafy.

Vládní poslanci zase dávají šanci odpadovému zákonu z dílny opozičních poslanců: „Schůzi o odpadech blokovat nebudeme," slibuje šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Kdo pomůže vinařům

Vážnější komplikace mohou nastat až se schválením programu třetí mimořádné schůze plánované sociálními demokraty. ČSSD může na její program prosazovat vedle přímé volby prezidenta tak sporné normy, jako je převod brněnské Úrazové nemocnice na město a přísnější regulaci obchodní řetězců, komunisté mohou žádat referendum o Lisabonské smlouvě a o radaru.

Vládní poslanci dosud tyto normy odmítali a nemají důvod měnit názor. Na druhé straně by koalice jen těžko vysvětlovala vinařům, proč nepovolila schůzi, na které jim chtěli levicoví poslanci odpustit splácení půjček z minulých let.

„Zatím o tom nic nevím, uvidíme," nechce předjímat postoj ODS ke třetí schůzi Tluchoř.   

 

Právě se děje

Další zprávy