Politici vaří zákon proti metanolu. Už vědí, kde začít

Martina Machová Radek Nohl Martina Machová, Radek Nohl, Tereza Šídlová
17. 9. 2012 15:50
Zákaz prodeje alkoholu ve stáncích zřejmě Parlamentem projde
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zákonodárci se pustili do tvorby pojistek, aby se už neopakovala tragédie, již způsobil metanol v lahvích s alkoholem.

V době, kdy na otravu jednouhlíkovým alkoholem zemřelo již 20 lidí, vznikají na vládě a ve stranických sekretariátech návrhy, jak proti nebezpečí schovanému v lahvích "s tvrdým" bojovat.

Ministerstvo zdravotnictví už minulý týden představilo sérii opatření, která by chtělo kvůli zářijovým událostem napevno vložit do novely zákona o ochraně před škodami způsobenými návykovými látkami, který se v současnosti nachází v připomínkovém řízení.

Ministr Leoš Heger především chce úplně zakázat prodej tvrdého alkoholu ve stáncích.

Zmizet by měly lahve s tvrdým alkoholem nejen z tržnic, ale do úvah ministerských úředníků se dostaly i stánky na koupalištích nebo u cyklostezek. Výjimkou by mohly být pouze výroční trhy, tradiční slavnosti a kulturní akce.

Přesun prodeje alkoholu do kamenných obchodů pak jako mezní označuje poslanec za ODS David Šeich, který rovněž působí jako předseda Unie malých a středních podnikatelů.

Razantně se přitom staví proti zavedení specializovaných prodejen, zaměřených jen na prodej alkoholických nápojů, o nichž se v souvislosti s případem otrav rovněž diskutuje.

"Prodej ve specializovaných prodejnách, takzvaných liquor storech, jako je to v USA či ve Skandinávii, by byl příliš velký zásah do liberálního trhu a nemá to v Česku tradici," uvedl.

Prohibice v Česku.
Prohibice v Česku. | Foto: Reuters

ČSSD: Licence na prodej

O nových mantinelech pro alkoholový trh se uvažuje i v Lidovém domě. Samostatnou novelu tu nechystají, nicméně i na půdě ČSSD se brousí nápady, jak by měla nová pravidla vypadat. Než psát vlastní zákon, raději se se svými připomínkami přidali k novele vznikající na ministerstvu zdravotnictví.

Pro začátek se s koalicí shodují, že napříště by měl jít tvrdý alkohol koupit jen v kamenných obchodech nebo restauracích. Zajistit by to mělo "licencování prodejců".

"Nemyslíme tím, že bychom chtěli prodejní místa zásadně redukovat. Mělo by se ale zpřehlednit pro zdravotní a celní kontroly, kde se vůbec alkohol prodává," komentuje úvahy socialistů předseda jejich klubu Jeroným Tejc.

V ČSSD dále rezonuje možnost vrátit "nedovolenou výrobu alkoholu" do trestního zákoníku jako trestný čin.

Sám Tejc zdůrazňuje, že by ovšem nemělo primárně docházet ke kriminalizování podomácku vyráběných pálenek, což byl argument, kvůli kterému paragraf z české legislativy před dvěma lety zmizel.   

Mezi dalšími opatřeními jmenuje snížení spotřebního balení z 6 litrů na 1 až 2, stálou kontrolu celníků při výrobě konzumního lihu nebo zavedení větší kontroly pohybu metanolu po republice.

Podle Tejce by mělo být striktněji upraveno, kdo a jak s ním může nakládat, i více dohlížet na jeho dovoz. 

Se svými návrhy během pondělí přišly i Věci veřejné. Ty požadují zpoplatnění kolku na alkohol po vzoru praxe u cigaretových kolků.

Vedle toho chtějí na základě současné situace rozšířit pravomoci policie. Na "lihovou mafii" chce nasadit "operativní techniku", tedy umožnit vyšetřovatelům větší množství odposlechů, sledování záznamů telekomunikačního provozu nebo použití agentů.

 

Právě se děje

Další zprávy