Podnikatelé kritizují Kalouskův plán snížit paušály

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 8. 2011 11:48
Otevřený dopis zaslala některá podnikatelská sdružení přímo premiéru Nečasovi
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek | Foto: Jan Langer

Praha - Proti plánu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) snížit daňové paušály pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) v pátek v otevřeném dopise premiéru Petru Nečasovi (ODS) ostře protestovali představitelé některých podnikatelských sdružení.

Pod textem je podepsán také Bedřich Danda, náměstek ministra průmyslu Martina Kocourka (ODS).

Dopis koncipovalo vedení neparlamentní Strany soukromníků ČR, která s ODS úzce spolupracuje. Danda je místopředsedou této strany. Její šéf Rostislav Senjuk bývá pravidelným řečníkem na kongresech občanských demokratů a v minulosti vlastní příznivce vyzýval k podpoře ODS ve volbách.

Kromě nich se pod otevřený dopis podepsalo 26 zástupců nejrůznějších podnikatelských sdružení, například ze Společenství autodopravců, Společenstva mlynářů a pekařů, Asociace autoškol, České asociace akustiků či Společenství čerpacích stanic a dalších.

Výdajové paušály využívají OSVČ k výpočtu daní a jejich výše se liší podle profese. V současné době si nejvíce mohou obecně odečíst řemeslníci a zemědělci - 80 %, následují ostatní živnostníci - 60 %, a další povolání typu daňových poradců, auditorů či tlumočníků - 40 %. Na příjmy z pronájmu pak lze uplatnit výdajový paušál 30 %.

Kalousek zvažuje dva návrhy snížení paušálů. První předpokládá pokles sazby na 20, 40 a 50 % a druhý model počítá jen s dvěma sazbami, a to ve výši 30 a 50 % nebo 25 a 50 %.

"Úředníci ministerstva financí lživými informacemi vytvářejí ve společnosti nebezpečnou atmosféru tvrzením, že stát na živnostníky doplácí," stojí v otevřeném dopise.

Pokud by Kalousek své představy prosadil, hrozí prý likvidace značné části živnostníků i propouštění zaměstnanců a v neposlední řadě také nárůst výdajů státu na proplácení podpor nezaměstnaným.

"Dle našeho názoru by měl ministr financí hledat chybějící finance do státního rozpočtu v ostudně předražených státních zakázkách, zamezením vyvádění miliard korun z dceřiných společností do mateřských zahraničních firem, a tak dále, namísto neustálého přemýšlení, jak zlikvidovat domácí střední třídu," podotkli autoři otevřeného dopisu premiérovi.

 

Právě se děje

Další zprávy