Po kritice režimu ministr odložil cestu do Ázerbájdžánu

ČTK ČTK
18. 3. 2013 17:25
Podle resortu zahraničí za odkladem stojí konání ekonomického fóra v Baku
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg odložil plánovanou dubnovou cestu do Ázerbájdžánu.

Podle humanitární organizace Člověk v tísni stojí za odkladem vláda v Baku, která kritizovala Schwarzenbergův projev na předávání ceny Homo Homini, již v Praze obdržel ázerbájdžánský právník Intigam Alijev.

Ministerstvo zahraničí však uvedlo, že český ministr návštěvu odložil kvůli konání Světového ekonomického fóra v Baku.

"Konání takové velké a významné akce, která je absolutní prioritou pro prezidenta Ázerbájdžánu Ilhama Alijeva, by mohlo ohrozit uskutečnění plánovaných schůzek pana ministra s ázerbájdžánskými partnery," sdělil zástupce ředitelky tiskového odboru ministerstva zahraničí Karel Šrol.

Na počátku března obdržel v Praze cenu za lidská práva ázerbájdžánský právník Alijev. Schwarzenberg při té příležitosti přednesl projev, kde podle Člověka v tísni označil ázerbájdžánský vládnoucí klan za "rodinnou diktaturu". Západ prý kritizoval za toleranci k diktátorskému režimu.

"Oficiální úřady v Baku okamžitě požadovaly po Praze omluvu a dlouho plánovaná dubnová návštěva Karla Schwarzenberga do Ázerbájdžánu musela být odložena," uvedla Alžběta Chmelařová z Člověka v tísni. Cenu Homo Homini uděluje každoročně organizace Člověk v tísni v rámci festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí výroky šéfa české diplomacie označilo za neobjektivní a neseriózní. Mluvčí ministerstva Elman Abdullajev 6. března prohlásil, že podobné výroky mohou jen poškodit vztahy obou zemí v politické, hospodářské i humanitární oblasti.

Vláda chce omluvu, opozice poděkovala

"Pokud šéf českého ministerstva zahraničí skutečně učinil prohlášení publikovaná v médiích, pak Ázerbájdžán očekává z české strany vysvětlení a omluvu," uvedl.

Ázerbájdžánská opozice podle organizace Člověk v tísni naopak ministrovi za jeho slova poděkovala v dopise, který mu zaslala.

Alijev obdržel cenu Homo Homini za osobní odvahu a mimořádné nasazení při obhajobě stovek případů porušování lidských práv. Právník předložil více než 200 případů k Evropskému soudu pro lidská práva, na verdikt nyní čeká 40 jím připravených kauz. Alijev rovněž poskytoval právní pomoc řadě opozičních aktivistů pronásledovaných za pokojné protesty, za odhalování korupce nebo za psaní kritických článků.

Po svém návratu z Prahy byl v Ázerbájdžánu zatčen za účast na demonstraci, kterou opozice svolala na protest proti nevysvětleným úmrtím mladých vojáků v armádě.

 

Právě se děje

Další zprávy