Ploc opět otočil. Jeho spis důvěrníka na webu nebude

mch
19. 8. 2008 12:03
Poslanec tvrdí, že s StB vědomě nespolupracoval
Pavel Ploc na předvolebním mítinku v Liberci
Pavel Ploc na předvolebním mítinku v Liberci | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociálnědemokratický poslanec Pavel Ploc, který figuruje v registračních protokolech Vojenské kontrarozvědky, znovu změnil svůj názor.

Navzdory slibům se jeho spis na webu nakonec neobjeví. "Nic mě k tomu nevede. Ten spis o mně vedl někdo jiný. Každý si o něj může u pana Žáčka požádat," vysvětlil poslanec změnu názoru.

Na konci července zveřejnili své záznamy na webu například zákonodárci občanských demokratů Walter Bartoš a Tomáš Hasil, kteří se na seznamech kontrarozvědky také objevili.

Pavel Ploc však odtajnění odmítl. Na začátku srpna ale otočil a svůj názor změnil. "Jen co to právníci pořádně prostudují, tak to určitě bude vyvěšeno," řekl Aktuálně.cz. To potvrdil i minulý týden. "O tom, kdy ten spis zveřejním, rozhodne můj právník," řekl.

Čtěte více: Ploc otočil, svůj spis důvěrníka chce dát na web

Po necelých třech týdnech je ale zase všechno jinak. Ploc se rozhodl, že si každý může požádat Ústav pro studium totalitních režimů, a spis si tak prostudovat.

Společně s ČSSD se poslanec rozhodl, že proti způsobu práce Archivu bezpečnostních složek podnikne právní kroky. Kdy přesně podá žalobu, ale neví. "Je to na právníkovi," řekl.

Krycí jméno Pavel

Jakoukoliv vědomou spolupráci s StB poslanec popírá. "Naprosto odmítám jakoukoli aktivní spolupráci s bývalou VKR. Můj svazek je důkazem, že předlistopadový komunistický režim se snažil získávat na svou stranu řadu lidí, ale u mne se jim to nepodařilo. Bohužel až způsob zveřejnění mého jména Archivem bezpečnostních složek se ze mne v očích veřejnosti pokouší udělat 'estébáka'," řekl nedávno.

Z jeho spisu, který má redakce Aktuálně.cz k dispozici, však vyplývá, že vrcholový sportovec Dukly Liberec Pavel Ploc Státní bezpečnost informoval, co se děje na jeho výjezdech do zahraničí.

Co řekl Ploc StB? Čtěte zde: Svazek Ploc odkryt. Donášel na sportovce Dukly?

 

Právě se děje

Další zprávy