Ploc otočil, svůj spis důvěrníka chce dát na web

mch
1. 8. 2008 11:41
Poslanec tvrdí, že s StB vědomě nespolupracoval
Pavel Ploc na předvolebním mítinku v Liberci
Pavel Ploc na předvolebním mítinku v Liberci | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociálnědemokratický poslanec Pavel Ploc, jehož jméno se objevilo v registračních protokolech Vojenské kontrarozvědky, chce co nejdříve zveřejnit svůj spis na internetu. Přesné datum ale nezná.

"Jen co to právníci pořádně prostudují, tak to určitě bude vyvěšeno," řekl Aktuálně.cz.

Ve středu zveřejnili svoje záznamy na webové stránce poslanci občanských demokratů Walter Bartoš a Tomáš Hasil. Spis jejich stranického kolegy Juraje Ranince byl skartován. Pavel Ploc však odtajnění odmítl.

Společně s ČSSD se rozhodl, že proti způsobu práce Archivu bezpečnostních složek podnikne právní kroky. Kdy přesně podá žalobu, ale neví. Netuší prý ani, jestli by to mohlo být již příští týden.

"Jsem v kontaktu s právníky. Pracuje se na tom," řekl Ploc.

Krycí jméno Pavel

Veškerou vědomou spolupráci s StB poslanec odmítá.

"Naprosto odmítám jakoukoli aktivní spolupráci s bývalou VKR. Můj svazek je důkazem, že předlistopadový komunistický režim se snažil získávat na svou stranu řadu lidí, ale u mne se jim to nepodařilo. Bohužel až způsob zveřejnění mého jména Archivem bezpečnostních složek se ze mne v očích veřejnosti pokouší udělat 'estébáka'," sdělil Pavel Ploc.

Z jeho spisu, který má Aktuálně.cz k dispozici, však vyplývá, že vrcholový sportovec Dukly Liberec Pavel Ploc Státní bezpečnost detailně informoval, co se děje na jeho výjezdech do zahraničí.

Ve spisu se například píše, že důvěrník Pavel poprvé informoval StB v roce 1984 při výjezdu Dukly do NSR, Rakouska, Švýcarska, Švédska, Norska a Jugoslávie.

Pracovníkovi vojenské kontrarozvědky popisoval, jestli se výprava setkala s "cizími státními příslušníky" a emigranty.

 

Právě se děje

Další zprávy