Plán: Pačes premiérem do nových voleb

Sabina Slonková, Petr Holub
16. 10. 2006 17:20
Praha - Vědec Václav Pačes v čele úřednického kabinetu vlády, jež by vládl do předčasných voleb. To je plán Hradu, pro který chce Václav Klaus získat parlamentní strany.
Mirek Topolánek s prezidentem Klausem.
Mirek Topolánek s prezidentem Klausem. | Foto: Ludvík Hradilek

O další vládě vyjednává prezident od pátku minulého týdne a dnes se sešel s vedením ODS. Řekl, že respektuje její názor uspořádat předčasné volby. "Hledáme dohodu politických stran na předčasných volbách," uvedl.

Výraznější posun v debatách se ale očekává až po komunálních a senátních volbách, jejichž výsledky do značné míry mohou podobu "hradního scénáře" ovlivnit.

Prezident konstatoval, že ne vždycky se s Paroubkovým kabinetem shodl, vztahy mezi Hradem a Strakovou akademií označil však za korektní.
Prezident konstatoval, že ne vždycky se s Paroubkovým kabinetem shodl, vztahy mezi Hradem a Strakovou akademií označil však za korektní. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Topolánek šéfem sněmovny?

Klaus dnes na Hradě odmítl diskutovat o jménech, jež by případnou úřednickou vládu mohly vést. Zdroje Aktuálně.cz však tvrdí, že jména existují.

"Zatím vše nasvědčuje, že prezidentův plán - Václav Pačes v čele přechodné vlády - je volba přijatelná i pro ODS. Pro Mirka Topolánka coby vítěze voleb by v takovém případě byla vhodná kompenzace například v podobě postu šéfa sněmovny," popsal scénář vysoce důvěryhodný zdroj obeznámený s prezidentovými plány.

Potvrdili je deníku Aktuálně.cz i zástupci Občanské demokratické strany. Shodují se rovněž v tom, že prezident v tuto chvíli absolutně vylučuje možnost, že by druhý pokus na sestavení vlády mohl dostat lídr sociálních demokratů Jiří Paroubek.

"Na to prezident nepřistoupí. Rýsuje se to buď tak, že bude rozhovory vedoucí k sestavení vlády moderovat sám nebo pověří Topolánka, který navrhne za premiéra právě Václava Pačesa," uvedl jeden z členů vedení ODS.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pačes: Musel bych to zvážit

Václav Klaus dnes odbyl otázky na jména v příští vládě tím, že se nejprve musí ukázat, zda jsou strany schopné se dohodnout na přechodné vládě do voleb.

"Takové jméno neexistuje...Je to na úplně jinou debatu," řekl prezident po setkání s představiteli ODS na otázku, kdo by mohl případnou úřednickou vládu vést.

Také předseda Akademie věd Václav Pačes tvrdí, že dosud žádnu oficiální nabídku nedostal. Současně ale předem nevylučuje, že by ji odmítl.

"Opravdu nic nevím. Dosud jsem o tom s žádným politikem nemluvil," sdělil Aktuálně.cz Václav Pačes. "Musel bych zvažovat, co by to znamenalo. V žádném případě bych ale nechtěl dělat politickým stranám kašpárka. To mě ani nenapadne."

Foto: Aktuálně.cz

Komunisté: Počkejme si po volbách

S přechodným kabinetem souhlasí ODS, lidovci i zelení. Naopak kategoricky je proti sociální demokracie, která chce zejména odvrátit hrozbu předčasných voleb, jež jsou z jejího pohledu nevýhodné. Předčasné volby a "Pačesův kabinet" tak do značné míry ovlivní komunisté.

Obě nejsilnější strany se je podle zjištění Aktuálně.cz snaží už několik týdnů dostat na svou stranu. Jistá si však doposud nemůže být ani sociální demokracie ani občanští demokraté. A komunisté veřejně říkají: počkejme si po volbách.

"Do voleb se o tom nemůže vážně mluvit, protože strany se budou v boji o senát a radnice vůči sobě vymezovat," upozorňuje místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Komunisté podle něho nemají žádný zvláštní důvod, aby úřednickou vládu podporovali. "Jedině kdyby opravdu hrozila velká koalice. Pak bychom zvažovali klady a nevýhody obou možností," vysvětluje Dolejš.

Jeho strana by v každém případě trvala na svých podmínkách: úřednická vláda by nesměla snižovat sociální dávky ani rozhodovat o amerických raketových základnách. KSČM také chce konzultovat složení nového kabinetu.

ČSSD: Hlavně ne předčasné volby

A ČSSD? Její politici zopakovali, že o přechodné úřednické vládě nechtějí ani slyšet.

"Dáváme přednost středolevé vládě, i když by byla nutná tolerance komunistů," říká místopředseda Zdeněk Škromach.

Podle něho se dá také jednat o velké koalici. "Je teď vlastně jedinou alternativou, když zelení a lidovci nechtějí podpořit žádnou vládu, kterou by tolerovali komunisté," dodává místopředseda.

 

Právě se děje

Další zprávy