Pražští piráti představili svůj volební program. Chtějí s 12 % porazit ČSSD a kontrolovat Babiše

Jan Kočenda
28. 6. 2017 15:06
Volebním cílem České pirátské strany je získat 12 % hlasů a porazit ČSSD. Piráti chtějí ve sněmovně kontrolovat ministra financí Andreje Babiše. Svou kampaň Piráti staví na vizi, že bohatství vzniká zdola u svobodných lidí, nikoliv u dotačních podnikatelů.
Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.
Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. | Foto: Jan Loužek

PrahaČeská pirátská strana ve středu na lodi představila svůj volební program "Pusťte nás na ně". Piráti se považují v Praze za černé koně sněmovních voleb, kteří mohou přinést novou energii. Volebním cílem strany je porazit ČSSD a získat zhruba 12 % hlasů. Ve sněmovně chtějí kontrolovat Andreje Babiše.

Piráti chtějí změnit současnou politický stav. "Situace není růžová, ale vážná a Piráti přinášejí nové myšlenky a postupy, které v České republice nebyly naplněny," řekl předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Svou vizi staví na přesvědčení, že bohatství vzniká zdola u svobodných lidí, živnostníků a inovátorů, nikoliv u dotačních podnikatelů. Podle lídra Pirátů v Praze Jakuba Michálka jde Babiš jde do voleb s programem centrálního plánovače. "Vymezujeme se proti této vizi centrálního plánování, které se ukázalo v České republice jako nefunkční jak za komunismu, tak i dnes," zdůraznil Michálek.

Volebním cílem strany je porazit ČSSD v Praze a získat alespoň 12 % hlasů. "V posledních volbách do zastupitelstva Prahy jsme získali 5,3 %. Nyní fungujeme lépe a výsledek horší než 7 % procent bychom považovali za neúspěch." Největší problém jsou paradoxně pro Piráty jejich příznivci, protože jsou to často nevoliči. "Chceme, aby nezůstávali alibisticky v pozadí a převzali tu zodpovědnost za směřování naší země," vysvětlil Michálek.

Kromě lídra kandidátky Jakuba Michálka bude v Praze také kandidovat Dana Balcarová, Ondřej Profant, Olga Richterová, Jan Lipavský, Václav Fořtík nebo Robert Veverka. V červnovém průzkumu podle centra pro výzkum veřejného mínění by se Piráti do sněmovny s 3,5 procenty do sněmovny nedostali.

 

Právě se děje

Další zprávy