Peake převzala ve vládě legislativu a boj s korupcí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 7. 2011 21:21
První místopředsedkyni VV jmenoval do vládní funkce prezident Klaus před dvěma týdny
Petr Nečas (ODS) s Karolínou Peake (VV)
Petr Nečas (ODS) s Karolínou Peake (VV) | Foto: Jan Langer

Praha - Vláda ve středu oficiálně jmenovala novou místopředsedkyni kabinetu Karolínu Peake (Věci veřejné) do čela legislativní rady a vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí. 

První místopředsedkyni VV jmenoval do vládní funkce prezident Václav Klaus před dvěma týdny.

Peake se stala vicepremiérkou díky dohodě koaličních stran, která ukončila poslední z kabinetních krizí. Věci veřejné ve vyjednáváních žádaly mimo jiné i čtyři vládní křesla, která jim náleží podle původní koaliční smlouvy.

Ve vládě je po dubnové demisi neformálního lídra VV Víta Bárty na místo ministra dopravy a květnovém rozhodnutí předsedy strany Radka Johna odejít z funkce vicepremiéra reprezentovali jen ministři školství Josef Dobeš a pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Nakonec se koaliční strany dohodly na výměně nestraníka Radka Šmerdy v čele ministerstva dopravy za člena VV Pavla Dobeše a právě na jmenování Peake.

Peake už dříve ohlásila, že ve svém týmu nepočítá i Michalem Morozem, mužem, který byl klíčový pro předsedu VV Johna, ale do protikorupčního úřadu mu ho neposvětil premiér Nečas.

Infobox

  • Výbor pro boj s korupcí zřídila vláda na konci dubna, tehdy se počítalo s tím, že jej povede předseda Věcí veřejných John.
  • Letos na práci dostane 21,5 milionu korun. V příštích letech by měl hospodařit přibližně s 25 miliony korun.
  • Pracovat by v něm mělo 13 lidí.

Naopak nadále Peake počítá s odborníkem Petrem Mlsnou ve funkci místopředsedy legislativní rady vlády. Radu posuzující slučitelnost připravovaných zákonů s právním rámcem dříve řídil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Nyní bude rada nově místo ministerstva vnitra hodnotit i dopady regulace zákonů, tedy provádět hodnocení známé pod zkratkou RIA.

Hodnocení protikorupčních dopadů zákonů, známé jako CIA, bude mít na starosti nově zřizovaný vládní protikorupční výbor. "V oblasti boje s korupcí ale začínáme na úplně zelené louce," řekla nedávno Peake.

 

Právě se děje

Další zprávy